Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.2.2024 16:00
Ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj susrela se sa predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem - posjetila 27. međunarodni sajam VIROEXPO 2024

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal se 16. februara 2024. godine susrela sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem  tokom otvaranja 27. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva, turizma i poljoprivrede Viroexpo 2024 koji se u Virovitici održava od 16-18.februara 2024. godine. Premijer Plenković je u pratnji ambasadorice Kovačević-Bajtal potom posjetio štand Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine gdje su se zadržali u kraćem razgovoru sa predstavnicima izlagača.
Sagovornici su se saglasili da je potrebno daljnje jačanje saradnje dviju dobrosusjedskih zemalja. Naglašeno da je Republika Hrvatska najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine s potencijalom jačanja partnerstva posebno za izvoznike iz Bosne i Hercegovine.


Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je prethodno otvorio Sajam, a svečanom otvorenju su prisustvovali ministri u Vladi RH, saborski zastupnici, brojni ambasadori, predstavnici privrednih komora te župani i gradonačelnici iz Republike Hrvatske. Poseban pozdrav uzvanicima su uputili domaćini gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.


Već tradicionalno, tačnije 27-u godinu, učestvuje i Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji izložbeni prostor Privredne/Gospodarske komore FBIH posjetiocima i partnerima je predstavio veliki broj privrednih subjekata iz proizvodne djelatnosti, enologije, poljoprivrede te  sa posebnim fokusom na turizam.


Na površini od 5500 m2 učestvuje ukupno 505 izlagača iz nekoliko zemalja Europe, a neki od izlagača iz BiH su Podrumi Andrija Paoča, BHS Busovača, TIM MED Bosanska Krupa, Emerus Široki Brijeg, Belgrand Teslić, Vinarija Čitluk, BIOS Visoko, Turistički klaster Hercegovina, Visit Sarajevo, Visit Bihać, Mostarski sajam te Biznis centar Jelah-Tešanj.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.