Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
15.2.2024 22:55
Kulturno-informativni centar Ambasade BiH u Zagrebu ugostio pisca Midhata Ajanovića Ajana

Kulturno-informativni centar Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu u okviru tribine „Razgovori o književnosti“ 15. februara 2024. godine ugostio je bosanskohercegovačkog pisca, karikaturistu i filmskog autora Midhata Ajanovića Ajana. 

Tim povodom  prisutnima se obratila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević Bajtal. Istakla je kako je  u proteklim mjesecima Kulturno-informativni centar Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu otvorio vrata brojnim kulturnim događanjima i ukazala na značaj kulturne saradnje i povezivanja prijateljskih i susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i kroz tu oblast, čemu KIC nesumnjivo doprinosi.

Midhat Ajanović Ajan je pisac, profesor, karikaturist i filmski autor, rođen u Sarajevu 1959.godine. Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i studirao animaciju u Studiju za crtani film Zagreb filma. Od 1994.godine živi i radi u Goteborgu (Švedska).

Objavio je više knjiga raznih žanrova uključujući jedanaest romana od kojih je sedam objavljeno u Hrvatskoj, te više knjiga iz područja istorije i teorije filma, stripa, karikature i animiranog filma. Djela su mu prevedena na više jezika.

Za švedsko izdanje romana "Portret crtan ugljem i kišom" dobio je Klas de Wilderovu nagradu koja se dodjeljuje najboljim švedskim piscima  useljeničkog porijekla.

Razgovor sa piscem Midhatom Ajanovićem Ajanom o njegovom književnom radu vodio je ugledni novinar i publicist Bosiljko Domazet.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.