Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
13.2.2024 16:34
Ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal se surela sa potpredsjednikom Vlade RH i ministrom odbrane Ivanom Anušićem

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar odbrane Ivan Anušić je dana 13. februara 2024. godine primio u nastupnu posjetu ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elmu Kovačević-Bajtal.

Ambasadorica Kovačević-Bajtal se zahvalila Republici Hrvatskoj na pruženoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju kandidatskog statusa, kao i podršci Republike Hrvatske za otvaranje pregovora naše zemlje sa EU. Ambasadorica je istakla izuzetno dobru saradnju Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, posebno na polju obrazovanja s obzirom da se do sada na vojnim školama Oružanih snaga Republike Hrvatske školovao značajan broj kadeta i profesionalnih vojnih lica.

Ministar Anušić je izjavio da su Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina uzajamno upućene jedna na drugu, da je Republika Hrvatska čvrsto opredjeljena za napredak Bosne i Hercegovine, te da će i dalje pružati punu podršku našoj državi na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji, kao i to da očekuje da će u martu ove godine početi otvaranje pregovora o pristupu. Ministar Anušić je dalje izjavio da je ovo istorijski momenat za Bosnu i Hercegovinu, kada su u pitanju ispunjenje uslova i pregovori za ulazak u Evropsku uniju.
 
Na sastanku je govoreno o privrednim, sigurnosnim i drugim benefitima od članstva jedne države u EU.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.