Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
23.11.2023 13:28
Izložbom „Hoditi Bosnom i Hercegovinom“ u KIC-u BiH u Zagrebu obilježen Dan državnosti BiH

Kulturno-informativni centar Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu  (KIC) u saradnji sa Intrernacionalnom akademijom nauka i umjetnosti  Bosne i Hercegovine, a povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, organizovao  je 23.novembra 2023.godine svečano otvorenje izložbe slika  velikih bosanskohercegovačkih slikara, iz zbirke uvaženog liječnika i akademika, dr. Asima Kurjaka.

Izložba pod nazivom "Hoditi Bosnom i Hercegovinom" otvorena je u dvorani KIC-a BIH i  trajati će  do 04.decembra  2023.godine.

Na samom početku svečanosti otvorenja, prisutnim uzvanicima i gostima, državljankama i državljanima Bosne i Hercegovine putem video-linka obratio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Denis Bećirović. Podsjećajući  na istorijski  značaj 25.novebra 1943.godine, kada su bosanskohercegovački antifašisti u Mrkonjić Gradu postavili temelje moderne državnosti Bosne i Hercegovine,  gospodin Bećirović je pozvao naše državljane da čuvaju i njeguju odnose sa svojom domovinom Bosnom i Hercegovinom i svima njima na kraju svog obraćanja zaželio sretan praznik

O slikama i njihovim autorima govorili su profesor Miroslav Gašparović, nekadašnji   ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, gospođa Marta Radman, kustosica u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu te dr. Asim Kurjak, liječnik i akademik u čijoj se zbirci/vlasništvu nalaze izložene slike.

Obraćajući se prisutnima, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, dr. sci. Elma Kovačević-Bajtal  je podsjetila na sadašnji trenutak nastojanja i zadatke Bosne i Hercegovine na putu ka euro-atlantskim  integracijama kao najznačajnijem vanjsko-političkom cilju. Ambasadorica Kovačević-Bajtal je naročito podcrtala značaj svestrane dobrosusjedske suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i izrazila očekivanja za daljnji uspješan napredak odnosa dvije susjedne i prijateljske države.

Otvorenju izložbe i obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine prisustvovalo je preko 200 osoba iz javnog i kulturnog života Republike Hrvatske i Grada Zagreba, više od trideset ambasadora / otpravnika poslova  te šefova diplomatski misija akreditiranih u Republici Hrvatskoj, kao i brojne  ugledne osobe iz političkog, vjerskog, gospodarskog i kulturnog života, porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.