Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.10.2023 20:49
Šef Misije BiH pri EU ambasador Obrad Kesić predao akreditivna pisma predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu

Šef Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji ambasador Obrad Kesić predao je 09. oktobra 2023. godine u Briselu akreditivna pisma predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Nakon ceremonije, organizovan je sastanak na kome su razmijenjena mišljenja o prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana. Ambasador Kesić je naglasio da na svim nivoima vlasti u BiH postoji konsenzus oko članstva u EU i da je Predsjedništvo BiH odredilo da članstvo u EU bude glavni cilj i prioritet vanjske politike, te je u tom kontekstu izrazio očekivanje da će Vijeće Evropske unije do kraja godine donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Također, ambasador je istaknuo važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, te je izrazio nadu da će cjelokupna regija odlučnije iskoračiti prema Evropskoj uniji.

Predsjednik Evropskog vijeća Michel je ponovio svoj stav da Evropska unija nastavlja jačati podršku Bosni i Hercegovini i zemljama zapadnog Balkana. S tim u vezi je istaknuo da se do kraja godine očekuje puno aktivnosti kada je u pitanju politika proširenja, te je u tom kontekstu naglasio da je ambasador Kesić stupio na dužnost u vrlo posebnom trenutku kada je riječ o napretku BiH na evropskom putu. Na kraju sastanka predsjednik Michel je zaželio ambasadoru Kesiću uspješan rad u ovom važnom periodu za evropsku budućnost BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.