Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
6.10.2023 16:52
Ambasadorica Danka Savić, stalna predstavnica BiH pri OSCE-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču, predala je akreditivna pisma generalnom sekretaru OSCE-a Helgi Maria Schmidt

Stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri OSCE-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču ambasadorica Danka Savić predala je 6. oktobra 2023. godine akreditivna pisma generalnom sekretaru  Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Helgi Maria Schmid.

U razgovoru sa generalnim sekretarom koji je uslijedio nakon  predaje akreditivnih pisama, ambasadorica Savić se zahvalila na podršci i pomoći koju OSCE pruža Bosni i Hercegovini, posebno u pogledu poštivanja ljudskih prava, tehničkog aspekta provođenja izbora, vladavine prava, izgradnje mostova među lokalnim zajednicama, zalaganja za slobodu medija, rodne ravnopravnosti, te borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

Ona je dalje naglasila da je OSCE imao krucijalnu ulogu u proteklih skoro trideset godina u Bosni i Hercegovini u okviru međunarodnih aktivnosti na izgradnji postratne BiH, u provedbi izbornog procesa, te u oblastima pravosuđa, sigurnosti, obrazovanja, slobode izražavanja i radu s civilnim društvom.

Ambasadorica Savić je sa generalnim sekretarom razgovarala o izazovima sa kojima se OSCE trenutno suočava, evropskom putu BiH kao najvažnijem vanjskopolitičkom cilju BiH, te o važnosti da se temi rodno zasnovanog nasilja posveti veća pažnja u ovom post-covid periodu. 

Generalni sekretar Helga Maria Schmid zaželjela je ambasadorici Danki Savić uspješan mandat.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.