Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.7.2023 10:49
Stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku ambasador Zlatko Lagumdžija predao akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Njujorku ambasador Zlatko Lagumdžija predao je 06. jula 2023. godine akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu.

 

Tom prilikom ambasador Lagumdžija je  izjavio da mu je osobita čast da služi kao ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u, posebno imajući u vidu globalne izazove i promjene sa kojim se trenutno suočavamo. Dodao je da živimo u vremenu kada se dovode u pitanje snaga i važnost multilateralizma i UN-a kao najvažnije multilateralne organizacije, ali i mir, stabilnost i neophodno ubrzavanje Zapadnog Balkana na euroatlantskom putu.

 

Istaknuo je da će Bosna i Hercegovina nastaviti svojim konstruktivnim doprinosom podržavati i jačati rad UN- a na svim poljima, a posebno u oblasti postizanja ciljeva održivog razvoja, izgradnje mira i suzbijanja nasilnog ekstremizma i govora mržnje.

 

Ambasador Lagumdžija iskoristio je prigodu da generalnog sekretara Gutereša upozna sa aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, a posebno sa ozbiljnim ugrožavanjem mira, sigurnosti i temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma, najtežim od njegovog potpisivanja. Naglasio je da to zahtijeva odlučno insistiranje na poštivanju međunarodnog prava i djelovanje međunarodne zajednice u zaštiti institucionalnog jačanja Bosne i Hercegovine.

 

Generalni sekretar Gutereš je istakao kako s velikom pažnjom prati dešavanja na Balkanu i naveo kao neupitnu podršku UN-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Ponovio je spremnost da svojim ličnim angažmanom, a svakako kroz aktivniju ulogu UN Sekretarijata, doprinese ubrzanju procesa pomirenja i intenziviranju implementacije ciljeva održivog razvoja. Ovom prilikom on je izrazio namjeru da posjeti Bosnu i Hercegovinu, kako bi lično odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.