Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.6.2023 15:24
Ambasador BiH u Švajcarskoj Boro Bronza sastao se sa episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj Boro Bronza se 20. juna 2023. godine sastao sa vladikom Andrejom, poglavarom Episkopije austrijsko-švajcarske Srpske pravoslavne crkve, u prostorijama Ambasade BiH u Bernu. Jurisdikciono područje Episkopije austrijsko-švajcarske obuhvata Austriju, Švajcarsku, Italiju i Maltu, a vladika Andrej se na poziciji poglavara eparhije nalazi od maja 2014. godine.

U razgovoru su dominirale teme organizacionih aspekata Srpske pravoslavne crkve na prostoru Švajcarske, posebno s obzirom na građane Bosne i Hercegovine. Razgovor se vodio i o saradnji navedene crkvene organizacije sa drugim religijskim zajednicama.

Sagovornici su se dotakli istorijata prisustva građana Bosne i Hercegovine u području Episkopije austrijsko-švajcarske. Vladika Andrej je upoznao ambasadora sa naporima crkvenih institucija da se pripadnici Srpske pravoslavne crkve na tom prostoru u što većoj mjeri efikasno organizuju i integrišu u zajednice u kojima žive. Na samom prostoru Švajcarske procjenjuje se da postoji 8-10 hiljada bosanskohercegovačkih građana koji u vjerskom smislu pripadaju Episkopiji austrijsko-švajcarskoj.

Sagovornici su se složili da će nastaviti saradnju na planu organizacije integracionih napora bosanskohercegovačkih građana u okvirima društvenih zajednica u Švajcarskoj.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.