Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
1.12.2022 15:33
Generalni konzul BiH u Milanu Dragan Mihaljević održao predavanje na temu "Europska Unija u procesu proširenja na zemlje Zapadnog Balkana"

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Milanu Dragan Mihaljević je 01. decembra 2022. godine održao predavanje na Univerzitetu u Veroni kao dio završnog seminara Europskog prava na temu "Europska Unija u procesu proširenja na zemlje Zapadnog Balkana". Između ostalih, uz generalnog konzula BiH u Milanu, jedan od govornika bio je i ambasador Republike Italije u Sarajevu Marco Di Ruzza (putem video linka).

Generalni konzul Dragan Mihaljević je naglasio da su euroatlanske integracije primarni cilj vanjske politike Bosne i Hercegovine, te se osvrnuo na korake koje je Bosna i Hercegovina poduzela na tom putu. Imajući u vidu globalne izazove naglasio je da je od velike važnosti kontinuiran fokus Europske unije na zemlje Zapadnog Balkana, te da je europska integracija regije od velike važnosti za stabilnu i sigurnu Europu. Naglasio je da je Italija veliki prijatelj naše zemlje na putu euroatlanskih integracija. Zahvalio se predstavnicima Univerziteta u Veroni i prisutnima za organizaciju i sudjelovanje.

Ambasador Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza je informisao o mišljenju Europske komisije za Bosnu i Hercegovinu te govorio o 14 ključnih prioriteta na putu europskih integracija. Obrazložio je da zemlje EU prate napredak ostvaren na terenu i izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina ostvariti neophodne reforme, te na preporuku Europske komisije dobiti status kandidata, što bi predstavljalo jedan pozitivni zamah u našoj zemlji.

Predavanje na Univerzitetu u Veroni je izazvalo veliko zanimanje kako studenata međunarodnog prava tako i velikog broja profesora koji su sudjelovali u ovom događaju.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.