Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
15.10.2010 16:24
Razgovori između NATO-a i Pakistana o naporima na pomoći žrtvama poplava

Dana 15. oktobra, zamjenik generalnog sekretara NATO-a ambasador Claudio Bisogniero sastao se u Briselu sa načelnikom Državne uprave za upravljanje katastrofama (NDMA) Pakistana, generalpukovnikom Nadeemom Ahmedom kako bi razgovarali o naporima Saveza na pomoći žrtvama poplava.

Ambasador Bisogniero i generalpukovnik Nadeem Ahmed razgovarali su o trenutnoj situaciji i naporima koje ulaže Pakistan kako bi se ublažile katastrofalne posljedice poplava.

Načelnik NDMA-e je izrazio svoju zahvalnost za pomoć NATO-a i opisao doprinos Saveza kao mjerljiv, opipljiv i veoma koristan.

Također je podijelio mišljenje sa svojim sagovornicima iz NATO-a vezano za planove za rekonstrukciju vlasti Pakistana u narednim mjesecima.

NATO je do danas organizirao 22 leta i dostavio 900,03 metričkih tona opreme za pomoć, što predstavlja oko 10% ukupne međunarodne pomoći.  

Odgovarajući na molbu Vlade Pakistana, Sjevernoatlantsko vijeće je donijelo odluku u augustu 2010. godine da pruži pomoć u zračnom i pomorskom prevozu u smislu isporuke donacija država i organizacija za humanitarnu pomoć.