Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
15.10.2010 16:22
Generalni sekretar računa na francusku podršku reformama NATO-a

Dana 15. oktobra, generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen sastao se francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozijem, premijerom François Fillonom i ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom u Parizu. Pored toga, održao je i govor pod naslovom “Les défis de l’OTAN” na institutu Français des Relations Internationales (IFRI).

Zajedno sa francuskim zvaničnicima, generalni sekretar je podvukao činjenicu da odluka predsjednika Sarkozija o punoj uključenosti u strukture Saveza daje rezultate za Francusku. Također je razgovarao o novom Strateškom konceptu, protivraketnoj odbrani i glavnim pitanjima koji će se naći na dnevnom redu predstojećeg Samita u Lisabonu 19. i 20. novembra. 

U svom uvodnom obraćanju, uputio je hitan apel za koordinacijom i ograničenjem na minimum smanjenja troškova za odbranu širom Evrope, za koje misli da ne samo da predstavljaju rizik za ekonomski razvoj, već i ugrožavaju transatlantske veze, te samim tim i trajnu svrhu Saveza:

"Historija je jasno pokazala da Evropa uživa više mira i stabilnosti kada su Sjedinjene Američke Države aktivno angažirane, kako politički tako i vojno. Danas NATO predstavlja okvir za taj angažman i mi moramo održati njegovu čvrstoću", rekao je generalni sekretar.