Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
18.10.2010 16:20
Istanbul domaćin petog Studentskog foruma između NATO-a i Afganistana

Četrdeset troje mladih ljudi iz Afganistana, Pakistana, srednje Azije, Evrope, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država okupit će se od 18. do 22. oktobra 2010. godine na Univerzitetu Kadir Has u Istanbulu kako bi razgovarali o sigurnosnim izazovima u Afganistanu.

Studenti i mladi profesionalci koji su izabrani na osnovu eseja i motivacionih pisama kako bi učestvovali na petom godišnjem Studentskom forumu između NATO-a i Afganistana imaju jedinstvenu priliku razgovarati sa stručnjacima, zvaničnicima i svojim kolegama. Teme o kojima će se razgovarati su civilno-vojna saradnja, žene u miru i sigurnosti, kao i viđenja različitih zemalja situacije i uloge NATO-a u Afganistanu.

Forum su otvorili profesor Mustafa Aydin, rektor Univerziteta Kadir Hasersity, dr. Alem Hammad, konzul u Generalnom konzulatu Afganistana u Istanbulu, i gospođa Yeter Yaman-Naucodie iz Odjela NATO-a za javnu diplomatiju. Nakon otvaranja, ambasador Tacan Ildem iz turskog Ministarstva vanjskih poslova održao je uvodni govor o angažmanu Turske u Afganistanu.

U cilju obilježavanja 10. godišnjice Rezolucije 1325 UN-a, Antonella Cerasino, šefica Odjela NATO zemalja pri Odjelu za javnu diplomatiju će govoriti o ulozi žena u miru i sigurnosti, sprečavanju sukoba i rekonstrukciji.

Video konferencije omogućavaju učesnicima u Istanbulu da razgovaraju sa visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Kabulu Markom Sedwillom, zvaničnicima iz Ministarstva visokog obrazovanja u Kabulu, te studentima sa univerziteta u Heartu i Kabulu.

Tokom ovog događaja studenti iz Afganistana će imati priliku predstaviti kulturu, historiju, tradiciju i umjetnost svoje zemlje. Učesnici će moći vidjeti i izložbu o doprinosu Turske Afganistanu u organizaciji Turske agencije za saradnju i razvoj (TIKA).

Forum organizira Odjel NATO-a za javnu diplomatiju uz podršku turskog Ministarstva vanjskih poslova, Misije SAD-a pri NATO-u i Ambasade SAD-a u Ankari.

Brisel, Piza, Bajona i Berlin su bili domaćini prethodnih studentskih foruma između NATO-a i Afganistana.