Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
19.10.2010 16:17
Visoki zvaničnik NATO-a informirao portugalske naučnice

Uoči Samita Saveza u Lisabonu koji će se održati u novembru ove godine, Odjel NATO-a za javnu diplomatiju postavlja prioritete u smislu komunikacije sa ključnom portugalskom publikom. U tom kontekstu, te u smislu predstojeće godišnjice Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a o ženama, miru i sigurnosti, jedna grupa iz portugalskog Udruženja naučnica (AMONET) bila je gost Sjedišta NATO-a 18. oktobra.

Vršiteljica dužnosti pomoćnika generalnog sekretara za javnu diplomatiju dr. Stefanie Babst informirala je ovu grupu o novom Strateškom konceptu NATO-a. Tokom dodatnih brifinga govorilo se o operacijama NATO-a u Afganistanu, odnosima sa Rusijom, planu Saveza u oblasti naučnog rada kao i o politikama o rodnim različitostima.

Prema Ana Mariji Lobo, potpredsjednici AMONET-a, brifinzi “su bili veoma interesantni i na dobar način su ilustrirali dugu historiju saradnje između NATO-a i nauke.” Druga članica delegacije je iznijela sljedeće mišljenje: “Čini se da će novi strateški koncept u potpunosti uzeti u obzir novo sigurnosno okruženje, posebno nove izazove u oblasti nauke, poput energetske sigurnosti i kibernetičke sigurnosti.”

U 2010. godini, Odjel NATO-a za javnu diplomatiju je ugostio i grupe posjetitelja iz Udruženja pravnica i portugalske Platforme za prava žena.