Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
19.10.2010 16:16
Širenje programa SILK-Afganistan povezuje dodatnih 9.000 studenata u globalnu informatičku mrežu

Širenje programa SILK-Afganistan koji finansira NATO će omogućiti slobodan pristup brzoj internet konekciji za dodatnih 9.000 studenata i nastavno osoblje na univerzitetima u sedam provincija.

Zahvaljujući grantu Vlade SAD-a u iznosu od 3,1 miliona američkih dolara brza internet konekcija će biti uspostavljena na univerzitetima u Baghlanu, Faryabu, Ghazni, Helmandu, Kunduzu, Paktiji i Parwanu. Grantom će biti omogućeno i finansiranje proširenja opsega na Edukacijskom univerzitetu i Politehničkom univerzitetu u Kabulu, kao i na univerzitetima u Balkhu, Heratu i Nangarharu, koji su već dio ovog NATO projekta. Radovi su započeti 1. oktobra 2010. godine, a završetak je planiran do septembra 2013. godine.

Projekat će provoditi i omogućavati Ambasada SAD-a u Kabulu i Ministarstvo visokog obrazovanja Afganistana, uz partnerstvo sa NATO-ovim Odborom SILK-Afganistan u čijem sastavu su svjetski priznati stručnjaci. Odbor je bio sastavni dio internet projekta Saveza popularno nazvanog “Virtualni autoput svile”, po velikom trgovačkom putu svile koji je povezivao Aziju i Evropu.

Iniciran 2002. godine u okviru NATO Programa nauka za mir i sigurnost, ovim projektom rukovodi Odjel NATO-a za javnu diplomatiju. U posljednjih osam godina Odjel je omogućio besplatni pristup brzoj internet konekciji preko satelita akademskim zajednicama u zemljama Kavkaza i srednje Azije. Afganistanski Univerzitet u Kabulu uključen je 2006. godine.

Pored poboljšanja visokog obrazovanja u Afganistanu, Program SILK-Afganistan pruža pomoć u razvoju kapaciteta Afganistana posebno u oblasti informatičkih i komunikacijskih tehnologija, koje predstavljaju vitalnu komponentu svake ekonomije u razvoju. Program nudi i mogućnosti učenja na daljinu, uključujući praćenje događaja na visokom nivou putem video konferencija, poput NATO samita i studentskih foruma između NATO-a i Afganistana. To predstavlja dio šire inicijative za komunikacijsku uvezanost u zemlji i regionu u cjelini.

Daljnjim širenjem širom zemlje program SILK-Afganistan predstavlja ključ za unapređenje saradnje i međusobnog razumijevanja ljudi, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou. Danas su vladin Centar za medije i informiranje u Kabulu, kao i 28.000 univerzitetskih studenata i predavača sa 11 univerziteta iz provincija Balkh, Bamiyan, Herat, Jawzjan, Kabul (4 univerziteta), Kandahar, Khost i Nangarhar uvezani u informatičku mrežu preko Programa SILK-Afganistan.