Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
21.10.2010 16:11
Abrial govorio na simpoziju o saradnji između NATO-a i UN-a

General Stephane Abrial iz francuskih Zračnih snaga, vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju, učestvovao je na Međunarodnom istraživačkom simpoziju koji je održan 21. oktobra u Stalnoj misiji Turske pri Ujedinjenim narodima u Njujorku.

Svrha ovog Simpozija, koji su organizirali Odjel za istraživanje NATO Koledža za odbranu i Centar za međunarodnu saradnju Univerziteta u Njujorku uz podršku Stalne misije Turske pri UN-u, bila je analiza koraka koji su poduzeti od potpisivanja Zajedničke deklaracije UN-a i NATO-a 2008. godine i njene uloge u svjetlu tekućih vojnih operacija u zemljama poput Afganistana, Iraka, Kosova. Simpozij je pružio i priliku predstavnicima vojne, diplomatske i akademske zajednice da razmijene stajališta o ciljevima i očekivanjima odnosa između UN-a i NATO-a, te utvrde mogućnosti za praktičnu saradnju na strateškom, operativnom i taktičkom nivou.

Nakon uvodnih izlaganja predstavnika turske delegacije pri UN-u i NATO Koledža za odbranu, Abrial je prvi održao govor tokom kojeg je naglasio zajedničku odgovornost NATO-a i UN-a u promoviranju mira i stabilnosti.

“U pravilu, NATO se stavlja u širi okvir za rješavanje sukoba i upravljanje krizama koji proizilazi direktno iz primarne odgovornosti UN-a za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti”, rekao je Abrial. “Drugim riječima, saradnja na operativnom nivou zaista predstavlja proizvod partnerstva u nastajanju.

“Možemo i trebamo se suprotstaviti unaprijed stvorenim predodžbama jednih o drugima kako bismo razvili efikasno partnerstvo između UN-a i NATO-a”, nastavio je Abrial. “U današnjem svijetu takvo partnerstvo nije stvar izbora, već nužnost za međunarodnu zajednicu. Radno partnerstvo između UN-a i NATO-a će biti od ključnog značaja u sprečavanju sukoba, upravljanju budućim krizama, te u nastojanjima u pravcu postkonfliktne stabilizacije i rekonstrukcije, kada je to potrebno.”

Abrial je govorio i o ulozi partnerstva između NATO-a i UN-a u Strateškom konceptu NATO-a i sveobuhvatnom pristupu, koji uključuje potrebu da Savez djeluje “kao dio šire mreže pružatelja sigurnosti unutar koje različiti međunarodni akteri zauzimaju sveobuhvatan pristup u rješavanju određenog problema.” Pored toga, naglasio je i značaj civilno-vojne saradnje u odgovoru na krize.

“Svi koji su uložili napore na rješavanju ovakvih kriza [zemljotres na Haitiju, poplave u Pakistanu] znaju da vojska posjeduje jedinstvene logističke, organizacijske i tehničke sposobnosti kako bi nosila najveći teret u takvim vanrednim situacijama”, izjavio je Abrial. “NATO, kao vojni savez koji objedinjuje sve te sposobnosti, posjeduje jedinstvena sredstva interoperabilnosti, izgradnje sposobnosti, planiranja i obuke.

“Ali je isto tako tačno da te vojne sposobnosti, iako neophodne, nisu dovoljne kako bi se riješili naši sigurnosni izazovi”, nastavio je Abrial. “Ovo je prepoznato već duže vrijeme u oblasti pomoći u slučaju katastrofa ili humanitarne pomoći, kada vojska djeluje kao snaga koja pokreće, pružajući transportnu, logističku i, po potrebi, medicinsku podršku u operacijama pomoći koje su prvenstveno civilne prirode. Ali to jednako vrijedi i za svaku konfliktnu situaciju. Zapravo mi u Savezu shvatamo da nijednu krizu nije moguće riješiti bez značajnog učešća civilnih struktura.”

Abrial je zaključio obraćanje govoreći o inicijativama Savezničke komande za transformaciju (ACT) i načinu na koji jedinstvena uloga komande za transformaciju olakšava podršku NATO-a UN-u u smislu uključivanja mreža za obuku, centara izvrsnosti i naučenih lekcija.

Više od 70 predstavnika iz UN-a i NATO-a je prisustvovalo simpoziju. U panel-diskusijama su učestvovali ambasador Ertugrul Apakan, stalni predstavnik, Stalna misija Turske pri UN-u; generalpukovnik Wolf-Dieter Loeser, komandant NATO Odbrambenog koledža; profesor Lawrence Kaplan, profesor na Katedri za historiju, Univerzitet u Georgetownu i direktor emeritus, Lemnitzer Centar za NATO studije, Univerzitet Kent State.