Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
21.10.2010 16:09
Generalni sekretar razgovarao u Grčkoj o Strateškom konceptu, Afganistanu i odnosima između NATO-a i EU

Kao dio priprema za Samit u Lisabonu koji će se održati 19. i 20. novembra, generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen boravio je u posjeti Grčkoj u četvrtak, 21. oktobra 2010. godine. Generalni sekretar se sastao sa premijerom Georgeom Papandreoum, ministrom vanjskih poslova Dimitrisom Droutsasom i ministrom odbrane Evangelosom Venizelosom.

Razgovaralo se o novom Strateškom konceptu NATO-a koji će usmjeriti aktivnosti Saveza u narednih 10 godina nakon usvajanja na Samitu u Lisabonu. Generalni sekretar je izjavio kako Koncept treba još jednom potvrditi ključnu misiju NATO-a: odbranu teritorije svih članica Saveza, ali isto tako bi trebao i naglasiti potrebu da NATO modernizira svoje odbrambene koncepte i sposobnosti uslijed novih sigurnosnih izazova, poput kibernetičkih napada i rastuće prijetnje od balističkih projektila.

Gospodin Fogh Rasmussen se zahvalio premijeru na predanosti grčkih vojnika u operacijama NATO-a u Afganistanu, na Kosovu i na obalama Somalije. Generalni sekretar je naglasio značaj NATO misije za obuku u Afganistanu jer je to karta za tranziciju.

Vezano za odnose između NATO-a i EU, generalni sekretar je izrazio snažnu želju za jačanjem i poboljšanjem saradnje između ovih dviju organizacija. “Bitno je prevazići prepreke koje nas sprečavaju u maksimalnom iskorištavanju naše saradnje. U operacijama i misijama, NATO i EU moraju biti u stanju raditi zajedno”, naglasio je gospodin Fogh Rasmussen.