Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
4.10.2010 16:45
Australska premijerka i generalni sekretar razgovarali o misiji u Afganistanu i novom Strateškom konceptu NATO-a

Dana 4. oktobra 2010. godine, australska premijerka Julia Eileen Gillard sastala se u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom. Razgovarali su o naporima Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti (ISAF) u Afganistanu, kao i o novom Strateškom konceptu NATO-a, koji će usmjeriti aktivnosti Saveza u narednih 10 godina nakon usvajanja na samitu u Lisabonu u novembru.

Kao zemlja koja među zemljama koje nisu članice NATO-a daje najviše vojnika u Afganistanu i zapravo kao jedna od zemalja sa najviše vojnika u Afganistanu uopće, Australija ostaje važan partner u ovom našem zajedničkom poduhvatu”, rekao je generalni sekretar na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon sastanka. Zahvalio je premijerki za posvećenost i hrabrost australskih vojnika i civila u Afganistanu.

Generalni sekretar je i odao priznanje Australiji zbog obećanja datog u smislu obučavanja afganistanskih vojnika i doprinosa od 150 miliona eura za Povjerenički fond za Nacionalnu vojsku Afganistana, čime je Australija postala zemlja koja daje najveći doprinos za fond.

Mi dijelimo stajalište da je misija u Afganistanu ključna za naše vlastite sigurnosne interese. Suočeni smo sa globalnim prijetnjama po našu sigurnost, kao što su nam pokazali tragični događaji u Londonu, Madridu i na Baliju. Te prijetnje zahtijevaju usredotočen i kolektivan odgovor.”

Generalni sekretar je rekao da iako ISAF u Afganistanu “neće ostati zauvijek”, on ne bi određivao krajnji datum ostanka budući da će proces tranzicije zavisiti od ispunjavanja uvjeta.

Vezano za novi Strateški koncept, generalni sekretar je rekao da će njegov ključni dio biti “osvježeni pristup” prema partnerstvima NATO-a. Izrazio je nadu da će koncept “širom otvoriti vrata partnerstvu između NATO-a i zemalja širom svijeta” i da će Australija, ako sa na to odluči, “imati priliku produbiti svoje odnose sa NATO-om u budućnosti.

Premijerka Gillard je rekla da Australija dijeli odlučnost i posvećenost u Afganistanu sa NATO-om. Postiže se napredak u obuci Nacionalne vojske Afganistana u provinciji Uruzgan, kao i u pružanju pomoći i radova na rekonstrukciji od strane Australije, kazala je.

Australiji je stalo do toga da budemo uključeni u sve razgovore oko strategije u Afganistanu”, rekla je premijerka. “Australija bi vremenom istražila mogućnosti djelovanja sa NATO-om na fleksibilan način, a o tome se razgovara u okviru novog Strateškog koncepta NATO-a.”