Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
4.10.2010 16:46
Učešće BiH u misiji ISAF u Afganistanu – obuka Afganistanaca

Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u mirovnim operacijama u Afganistanu, iako nije članica NATO saveza. Ovo je rezultat sporazuma o učešću i finansiranju Oružanih snaga BiH u misiji Međunarodnih snaga za pružanje pomoći - ISAF (International Security Assistance Force), koji je u ime Bosne i Hercegovine potpisao ministar odbrane BiH Selmo Cikotić u martu 2009. godine.

Misija ISAF, koja se odvija pod mandatom UN-a, jedna je od najzahtjevnijih mirovnih misija u svijetu, u kojoj učestvuju veoma dobro obučeni i opremljeni vojnici  i oficiri. Do sada su OS BiH poslale u Aganistan 10 oficira - dva su u sklopu danskog, a osam oficira je u sklopu   njemačkog  kontingenta.

Tokom 2010. godine, Predsjedništvo BiH se više puta usaglasilo o slanju dodatnih trupa u Afganistan.

10. marta,  odobreno je angažiranje deset instruktora u okviru  ISAF-a. 14. aprila, odobreno je učestvovanje pješadijske jedinice (45 vojnika u jednoj rotaciji) u  obezbjeđenju misije ISAF, i to u sastavu danskog kontigenta u Regionalnoj komandi Jug. Nakon provedbi svih neophodnih procedura u zemlji, te certificiranja od strane danskih oružanih snaga, očekuje se upućivanje pješadijske jedinice OS BiH u Afganistan do kraja oktobra 2010. godine.

9. juna ove godine, Predsjedništvo je odobrilo odlazak još četiri podoficira iz BiH u Afganistan, kako bi se pridružili njemačkom kontingentu u sklopu ISAF-a. U toku je procedura pribavljanja mišljenja Vijeća ministara BiH, te saglasnosti Parlamenta BiH. Očekuje se da će se ova  četiri podoficira priključiti misiji početkom naredne godine.

Posebno je značajno istaći spremnost koju je iskazalo Predsjedništvo svojom saglasnošću da učestvuje u slanju naših instruktora u misiju ISAF. Time se naša zemlja odazvala na poziv Generalnog sekretara NATO-a zemljama učesnicama u ISAF-u da, u cilju što skorijeg transfera odgovornosti sa međunarodnih snaga na afganistanske snage sigurnosti, pošalju instruktore koji će provoditi obuku lokalnih vojnika i policajaca. Instruktori OS BiH bi trebali vršiti obuku u jednoj od NATO škola u Afganistanu. Nakon određivanja zemlje koja će biti nosilac ovih aktivnosti, potrebno je da se sprovedu i neophodne procedure u institucijama BiH, kako bi BiH instruktori mogli otići u Afganistan.

Na pres konferenciji održanoj u Briselu 28. septembra ove godine, komandant NATO misije za obuku u Afganistanu, general William Caldwell, izvijestio je medije o značaju treninga afganistanskih nacionalnih sigurnosnih snaga, te o napretku koji je na tom planu dosad postignut. General Caldwell je insistirao na potrebama za dodatnim, specijalniziranim, trenerima koji bi ubrzali stvaranje efikasnih i samoodrživih afganistanskih sigurnosnih snaga, koje trebaju biti spremne da preuzmu liderstvo u ovoj zemlji  početkom 2011. godine.

"Postigli smo ogroman napredak od kada je uspostavljen tim NATO trenera prošlog novembra", naveo je general Caldwell na ovoj konferenciji. „Zahvaljujući naporima svih zemalja koje učestvuju u ISAF misiji, u posljednjih deset mjeseci broj instruktora se utrostručio i sada iznosi 3,500.“ 

Povećan broj instruktora rezultirao je i većim brojem obučenih vojnika afganistanske vojske i policije.

„Vojska i policija su sada u fazi kada kvantitet više nije prioritetan, već kvalitet“, istakao je  general Caldwell i dodao: „Mi moramo stvoriti  snage koje će biti dovoljno opremljene i sposobne da štite i služe narodu Afganistana.“

Trenutno je najvažniji zadatak iskoristiti pozitivni trenutak, te uz pomoć vrhunskih instruktora omogućiti Afganistancima da postignu napredak u svojoj zemlji. General Calewell istakao je tri najvažnije oblasti obuke: „trening policije, avio snaga, te medicinska obuka“.

Međutim, ni proces obuke nije lišen problema, a najveći su svakako nedostatak liderskih sposobnosti i nepismenost afganistanskih snaga, te konstantni napadi kojima su izloženi. Stalnim povećavanjem broja trenera biće moguće adekvatno odgovori budućim izazovima profesionalizacije vojske i policije Afganistana. Također, ukoliko se ne osiguraju potrebna  sredstva do maja 2011. godine, to bi se moglo loše odraziti na proces tranzicije i odgoditi trenutak kada će Afganistanci preuzeti odgovornost za svoju budućnost.