Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
24.7.2010 17:05
NATO i Rusija razgovarali u Moskvi o načinima produbljivanja vojne saradnje

Moskva - Admiral Giampaolo Di Paola, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, sastao se u Moskvi sa načelnikom Glavnog štaba Oružanih snaga Ruske Federacije, armijskim generalom Nikolajem Makarovim i njegovim osobljem. Ova dvodnevna posjeta, organizirana na poziv Ruske Federacije, uglavnom je bila posvećena razgovorima o realizaciji vojne saradnje između NATO-a i Rusije u okviru Vijeća NATO-Rusija (NRC). 

Delegaciji NATO-a je pripala čast da položi vijenac na grob neznanog junaka u Alexander parku, a u Poklonjoj Gori su ruski domaćini upriličili zvanični doček delegacije uz postrojavanje počasne straže.

Tokom sastanka u Ministarstvu odbrane, armijski general Makarov i predsjedavajući Vojnog komiteta su razgovarali o postignućima u okviru Vojnog plana rada za 2010. godinu Vijeća NATO-Rusija u oblastima logistike, borbe protiv terorizma, potrage i spašavanja na moru i borbe protiv pirata.

Nakon toga, ova dva zvaničnika su se fokusirala na pitanje izrade Vojnog plana rada za 2011. godinu Vijeća NATO-Rusija, uključujući nekoliko potencijalnih oblasti u kojima se vojna saradnja može produbiti putem konkretnih aktivnosti, poput poboljšane saradnje u Afganistanu i u oblasti borbe protiv improviziranih eksplozivnih naprava. Delegacija je potom obišla nedavno moderniziranu pješadijsku jedinicu, Petu samostalnu motoriziranu brigadu Tamanskaja smještenu u selu Alabino.

Tokom predavanja koje je organizirao Centar za evropsku sigurnost, predsjedavajući Di Paola je u svom obraćanju međunarodnom skupu naglasio da će se sve veća uloga partnerstva odraziti u novom Strateškom konceptu NATO-a, te ulogu koju Rusija može odigrati kao jedan od najvažnijih strateških partnera. “Mi ozbiljno pristupamo pitanju saradnje i partnerstva sa Rusijom i NATO je u potpunosti posvećen uspjehu u ovoj oblasti. Moramo promijeniti mentalitet 20. stoljeća i prilagoditi se sigurnosnim izazovima 21. stoljeća”, rekao je admiral Di Paola.