Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
27.7.2010 17:03
Mladi Gruzijci stječu znanja o NATO-u i ekološkoj sigurnosti

Od 24. do 27. jula održana je ljetni seminar u Tbilisiju za dvadeset tinejdžera u cilju širenja njihovog znanja o NATO-u i ekološkoj sigurnosti. U organizaciji NATO ureda za vezu i gruzijskog Ministarstva za zaštitu okoliša i prirodne resurse, cilj ovog događaja pod nazivom “NATO, sigurnost i ekologija” je bio razviti vještine učesnika za analizu, kritičko razmišljanje i debatu. 

Sedamnaest i osamnaestogodišnja siročad i pripadnici nacionalnih manjina izučavali su misiju i historijat NATO-a, odnose između NATO-a i Gruzije, kao i jednu relativno novu temu – ekološku sigurnost. Aktivnosti su obuhvatale predavanja, radne grupe, NATO simulacijsku igru i eko-obilazak Nacionalnog parka Lagodekhi u istočnom dijelu Gruzije.

Jedna od učesnica, Mari Mumlauri, je rekla kako joj je simulacijska igra pomogla da “shvati šta zapravo NATO znači”. U ovoj igri učesnici su predstavljali države članice NATO-a koje su trebale donositi odluke o pružanju pomoći Gruziji.

Još jedan od učesnika, Giorgi Kazarishvili, je rekao kako je uživao u predavanjima i simulacijskoj igri kroz koje je stekao dobru predstavu o Savezu i naučio kako se donose odluke u NATO-u. Kao i većina učesnika, i Giorgi je bio impresioniran obilaskom zaštićenih područja Nacionalnog parka Lagodekhi i sretan što je stekao nove prijatelje.

NATO i Gruzija sarađuju na reformama u oblasti razvoja demokratije, institucija i odbrane s ciljem pripreme ove zemlje za konačno članstvo u Savezu, kao što su dogovorili vodeći ljudi Saveza u aprilu 2008. godine.

Odluku o otvaranju NATO ureda za vezu u Tbilisiju donijeli su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u decembru 2008. godine.