Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
2.8.2010 16:55
Saradnja između NATO-a i Rusije na moru

 

U znaku nastavka saradnje između NATO-a i Ruske Federacije, komandanti mornaričkih snaga su se sastali početkom ove sedmice u Adenskom zaljevu kako bi razmijenili iskustva vezano za operacije borbe protiv pirata. Mornarički brigadir Michiel Hijmans (Holandska kraljevska mornarica), komandant NATO udarne grupe za borbu protiv pirata, bio je domaćin komandanta ruske udarne grupe, višeg mornaričkog kapetana Vladimira Kondratova, na holandskom komandujućem brodu HNLMS De Zeven Provinciën.

Dva komandanta su se sastala početkom juna nakon susreta njihovih brodova u Atlantskom okeanu na putu za Adenski zaljev, gdje su razgovarali o mogućoj budućoj saradnji. Sada, oko šest sedmica nakon toga, ruski brod RFS Admiral Levchenko je ponovo pozvan da se pridruži komandujućem brodu NATO-a u cilju razmjene informacija i razgovora o budućim načinima saradnje između NATO-a i Ruske Federacije u oblasti borbe protiv pirata.

Načelnik štaba NATO udarne grupe, pukovnik španske Mornarice Ricardo Hernandez, je rekao: “Svaki sastanak sa komandantima i predstavnicima drugih udarnih grupa za borbu protiv pirata je od izuzetne koristi i u velikoj mjeri će doprinijeti ovoj operaciji. Područje izvođenja operacije je ogromno, usporedivo sa veličinom Evrope, te će stoga svaka prilika za razgovor o koordinaciji jedinica za borbu protiv pirata pomoći u zaštiti pomorskih puteva duž Afričkog roga.

NATO udarna grupa će nastaviti pružati doprinos aktivnostima borbe protiv pirata duž obala Somalije kao dio operacije “Okeanski štit” barem do decembra 2012. godine. NATO nastavlja sarađivati sa drugim formacijama brodova, uključujući Udarnu grupu Evropske unije i Udarnu grupu kombiniranih pomorskih snaga, kao i sa mornaricama koje djeluju samostalno iz Indije, Japana, Malezije, Južne Koreje, Saudijske Arabije, Australije i Kine.