Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
5.8.2010 16:47
Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a odao priznanje Australiji

Sidnej, Australija – Dana 4. augusta 2010. godine admiral Giampaolo Di Paola, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, završio je zvaničnu posjetu Australiji, gdje je boravio na poziv vojnih vlasti Australije.

Nakon što ga je dočekao generalpukovnik David Hurley, v.d. načelnika Zajedničkog štaba, admiral Di Paola se prvo sastao sa načelnicima vodova i visokim zvaničnicima Ministarstva odbrane sa kojima je razgovarao o zajedničkim strateškim pitanjima uključujući i Afganistan i geopolitička kretanja u azijsko-pacifičkom regionu. 

Admiral se nakon toga sastao sa predstavnicima ministarstava čiji su civilni službenici razmješteni u provinciji Uruzgan gdje sarađuju sa Vladom Afganistana. Admiral je iskoristio priliku da pohvali australijski kontingent, najveći od zemalja koje nisu članice NATO-a, a učestvuju u operacijama ISAF-a, za izuzetno koristan posao koji obavlja u Afganistanu.

Predsjedavajući Di Paola je održao i predavanje na Australijskom državnom univerzitetu u Kanberi o novom Strateškom konceptu i odnosima sa globalnim partnerima.

Glavna tema razgovora bila je potreba da NATO djeluje zajedno sa strateškim partnerima poput Australije, budući da je evroatlantska sigurnost sve više povezana sa evroazijskim i azijsko-pacifičkim regionom. 

"U ovom novom kontekstu”, rekao je Di Paola, "uslijed ranjivosti uzrokovane globalizacijom i brzog tempa kojim se ista odvija, za nas je sve značajnije zadržati povezanost na globalnom nivou kako bismo se uspješno nosili sa izazovima i trendovima 21. stoljeća. NATO je samo jedan od aktera na globalnoj sigurnosnoj sceni i treba djelovati u tandemu sa ostalima.”