Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
4.7.2010 16:24
Takmičenje studentskih podmornica u okviru aktivnosti istraživačkog centra NATO-a

Dana 3. i 4. jula studenti iz zemalja širom Evrope testirali su svoje podmornice na takmičenju koje je organizirao NATO Centar za podvodna istraživanja (NURC) u La Speziji, Italija. Peti po redu Godišnji studentski Evropski kup autonomnih podvodnih vozila Evropa (Annual Student Autonomous Underwater Vehicle Challenge Europe) SAUC-E) stimulira inovacije i tehnologiju, te podstiče mlade ljude da razmisle o karijeri u oblasti podvodne tehnologije i sličnim oblastima.

“Takmičenje SAUC-E je značajno ne samo za NURC već i za države članice NATO-a”, rekao je organizator događaja mornarički major Rob Cornick. “Izazovi sa kojima se suočavaju studenti se veoma slični sa problemima na kojima rade naši naučnici: autonomni sistemi predstavljaju integralni dio transformacije budućih mornarica zemalja članica NATO-a.”

I pobjednik je…

Ove godine prvu nagradu dobili su studenti sa Univerziteta u Gironi, Španija, pobijedivši osam drugih timova sa univerziteta i instituta iz Francuske, Njemačke i Velike Britanije. Drugu nagradu osvojila je grupa sa Univerziteta Heriot-Watt iz Velike Britanije, a treću tim sa tehničkog fakulteta ENSIETA iz Francuske.

Dugoročna investicija

Kako bi se iskoristio dobar odjek ovog događaja, NURC će biti domaćin takmičenja SAUC-E i naredne tri godine, zajedno sa nedavno otvorenim Centrom za okeanska istraživanja i napredne studije u Liguriji (CORALL).

Kao jedna od tri organizacije za istraživanje i tehnologiju u NATO-u, NURC provodi podvodna istraživanja u cilju podrške operativnim i transformacijskim potrebama NATO-a, pružajući pomoć u iznalaženju rješenja za pomorske sigurnosne probleme.