Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
28.6.2010 16:43
Holandska podmornica kao pomoć NATO-u u borbi protiv pirata na obalama Somalije

Na zahtjev Saveza, Holandija je pristala poslati jednu podmornicu kao dio multinacionalnih aktivnosti u borbi protiv pirata na istočnoj obali Afrike, od Adenskog zaljeva, jedne od najprometnijih svjetskih pomorskih ruta, do Indijskog okeana. Ova podmornica će se koristiti za nadgledanje komunikacije između piratskih brodova i gospodara rata na obali, što će pomoći u sprečavanju otmica komercijalnih brodova za koje se traže otkupnine u vrijednosti više miliona američkih dolara.

Ovo će biti prva podmornica koja će učestvovati u operaciji NATO-a protiv pirata pod nazivom “Okeanski štit” na rogu Afrike. Kao jedna od četiriju podmornica klase Walrus u sastavu Holandske kraljevske mornarice, ovo je jedna od najmodernijih podmornica bez nuklearnog oružja. Napravljena je korištenjem tajnih tehnologija i veoma ju je teško otkriti, čak i uz pomoć drugih podmornica, i može dugo ostati pod vodom.

Podmornica će u području operacija biti od kraja septembra do kraja novembra 2010. godine.

NATO je nedavno produžio operaciju “Okeanski štit” za još tri godine. Njen sadašnji mandat istječe u decembru 2012. godine.