Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
1.7.2010 16:39
Saradnja Savezničke komande za transformaciju (ACT) i Komande zajedničkih snaga SAD-a (USJFCOM) na konferenciji o globalnim zajedničkim dobrima

Vodeći ljudi Savezničke komande za transformaciju (ACT), Komande zajedničkih snaga SAD-a (USJFCOM) i Ureda sekretara odbrane SAD-a sastali su se ove sedmice, od 29. juna do 1. jula, u Virginija Beachu na konferenciji o “Saradnji i sukobima oko zajedničkih dobara”.


Konferencija, pod pokroviteljstvom Mornaričke postdiplomske škole (NPS), Univerzitetskog instituta nacionalne odbrane za nacionalne strateške studije, Grupe USJCOM-a za zajedničku budućnost i ACT-a, pružila je priliku visokim zvaničnicima da se pozabave aktivnostima koje će omogućiti civilnim i vojnim snagama da se angažiraju u globalnim zajedničkim područjima djelovanja a koja nisu ni pod čijom kontrolom, poput svemira, međunarodnih voda, zračnog prostora i cyber prostora.


Uvodničari na konferenciji su bili James Soligan, zamjenik načelnika štaba ACT-a za transformaciju, dr. Kathleen Hicks, zamjenica podsekretara za odbranu za strategiju, planove i snage, te kontraadmiral Mornarice SAD-a Lawrence Rice, direktor USJFCOM-a za strategiju i politiku.      

Daniel Oliver, predsjednik NPS-a, obratio se na otvaranju konferencije. Rekao je kako je konferencija imperativ zbog prepoznate potrebe na državnom i međunarodnom nivou za osiguranjem pristupa globalnim zajedničkim dobrima.  


"Naš cilj je bolje razumjeti prirodu i utjecaj dinamike saradnje i sukoba oko zajedničkih dobara gdje suprotstavljeni interesi i motivacije predstavljaju potencijalnu prijetnju sigurnosti i prosperitetu", rekao je Oliver.


Kroz predavanja, panel-diskusije i male radne grupe, učesnici su ispitali mogućnosti korištenja zajedničkih dobara kao koordinirajućeg koncepta za nacionalne i odbrambene strategije. Konferencija se bazirala na četiri glavna pitanja:           

• Na koji način paradigma globalnih zajedničkih dobara mijenja stratešku računicu SAD-a?

• Na koji način će protivnici i neprijatelji uskratiti i/ili omesti korištenje zajedničkih dobara?

• Na koji način bi SAD i njeni saveznici mogli osigurati korištenje zajedničkih dobara u vojne svrhe?

• Na koji način jedan sveobuhvatan pristup, integrirana vladina, komercijalna i vojna aktivnost, može osigurati pristup globalnim zajedničkim dobrima?


Soligan je otvorio drugi dan konferencije prezentacijom o “Pripremanju Saveza”, tokom koje je govorio o tome kako dobre strane NATO-a mogu pomoći u definiranju i rješavanju složenih izazova u tim prostorima. Rekao je da moć NATO-a leži u njegovoj sposobnosti osiguranja standarda prihvaćenih od njenih 28 zemalja članica, koji su često prihvaćeni i na globalnom nivou. NATO može i utjecati na donošenje odluka na državnom nivou u vrijeme kada države imaju različite prioritete i finansijska ograničenja. Rekao je kako konferenciju vidi kao način da se razgovara o saradnji u ovim oblastima.     


"Globalna zajednička dobra su tako različita, ali stvarna svrha konferencije je razgovarati o tim mehanizmima zajedničkog djelovanja koji nam omogućavaju da se pozabavimo onim prostorima koji nisu pod kontrolom”, rekao je Soligan.  “Šta radimo u područjima za koje nijedna država nije odgovorna?"


Prikupljeni rezultati sa konferencije će biti pretočeni u ambiciozne dokumente, uključujući i Zajedničko okruženje za djelovanje USJFCOM-a i Strateški koncept NATO-a, kao i operacije.