Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
25.6.2010 16:23
Fokus konferencije NATO-a na implementaciji Ugovora o neširenju nuklearnog oružja

Preko 120 visokih zvaničnika i stručnjaka iz zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja vodilo je razgovore 24. i 25. juna u Pragu, Češka Republika, o režimima neširenja, regionalnim prijetnjama uslijed širenja oružja, terorizmu uz upotrebu oružja za masovno uništenje i doprinosu NATO-a neširenju oružja.

Prezentacije i panel-diskusije na šestoj godišnjoj konferenciji Saveza o kontroli oružja za masovno uništenje, razoružanju i neširenju bile su posvećene sljedećim četirima općim temama:   

  • budućnost multilateralnih režima i inicijativa za neširenje oružja,
  • aktuelne regionalne prijetnje i izazovi širenja oružja,
  • doprinos NATO-a međunarodnim aktivnostima u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja,
  • terorizam uz upotrebu oružja za masovno uništenje.

Ipak, posebna pažnja ove godine bila je posvećena rezultatima Pregledne konferencije 2010 koja je okupila potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, a završena je 28. maja.  


Promoviranje neširenja oružja za masovno uništenje

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen otvorio je događaj putem video poruke, naglašavajući da on “pokazuje značaj kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja za mir i stabilnost. Također, naglašava i da su potrebni napori cijele međunarodne zajednice kako bi se našla efikasna rješenja u ovoj oblasti.” NATO je terorizam i širenje oružja prepoznao kao glavne prijetnje, rekao je, i već je počeo sa prilagođavanjem politika i struktura kako bi se pozabavio s njima.

U uvodnom dijelu konferencije, češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout podsjetio je učesnike da je predsjednik Obama odabrao Prag kako bi objavio svoj plan za neširenje oružja i razoružanje u aprilu 2009. godine. Prag je bio i domaćin ceremonije potpisivanja novog ugovora START između predsjednika SAD-a i Rusije u aprilu ove godine.

“Na Preglednoj konferenciji je potvrđeno da puna i efikasna implementacija Ugovora o neširenju nuklearnog oružja i režima za neširenje oružja u svim svojim aspektima ima ključnu ulogu u promoviranju međunarodnog mira i stabilnosti”, rekao je Kohout.

U svom uvodnom obraćanju, specijalni izaslanik predsjedavajućeg OSCE-a, zamjenik ministra vanjskih poslova Kazahstana Konstantin Zhigalov naglasio je ulogu međunarodnih organizacija i inicijativa u jačanju neširenja oružja.

Učesnici su došli iz zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja sa pet kontinenata, uključujući i Evroatlantsko partnersko vijeće NATO-a, Mediteranski dijalog i Inicijativu istanbulske saradnje, kao i Vijeće zaljevske saradnje i region pacifičke Azije. Brojne međunarodne organizacije i akademske institucije su također bile zastupljene.

 

Pojašnjenje   

Ovo je bio drugi po redu NATO događaj ove vrste otkako je Savez usvojio svoju novu sveobuhvatnu stratešku Politiku za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje i odbranu od atomskih, bioloških i hemijskih (ABH) prijetnji. Politiku su odobrili šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a na samitu u Strazburu i Kilu u aprilu 2009. godine, potom skinuli oznaku povjerljivosti i objavili je u septembru 2009. godine.

Prethodne konferencije o izazovima širenja oružja za masovno uništenje su održane u Rimu (2004. godine), Sofiji (2005. godine), Viljnusu (2007. godine), Berlinu (2008. godine) i Varšavi (2009. godine). Norveška će biti domaćin sljedeće konferencije 2011. godine.