Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
11.6.2010 16:33
Ministri zemalja u sastavu ISAF-a stavljaju fokus na tranziciju ka vodstvu od strane Afganistana

Dana 11. juna, ministri odbrane zemalja članica NATO-a sastali su se sa svojim kolegama iz zemalja koje nisu članice NATO-a a koje učestvuju u Međunarodnim snagama za pomoć sigurnosti (ISAF) u Afganistanu. Tokom razgovora fokusirali su se na proces tranzicije ka vodstvu od strane Afganistana i korake koje u tom pravcu treba poduzeti, posebno u smislu obuke snaga sigurnosti Afganistana.

 

Sastanak je započeo brifingom komandanta ISAF-a generala Stanleya McChrystala o toku operacija. Objasnio je da trenutna strategija funkcionira, ali je upozorio da će napredak ka stvarnoj stabilnosti biti spor i oprezan kako bi se osiguralo da teško stečen napredak potraje.

 

Visoki civilni predstavnik NATO-a ambasador Mark Sedwill prikazao je način na koji će Savez raditi sa vlastima Afganistana u cilju obnove političke inicijative kako se popravljaju operativni uvjeti koji omogućavaju tranziciju ka vodstvu od strane Afganistana.

 

Ono što je general McChrystal čuo od predstavnika 46 država okupljenih za stolom je bilo jasno: ISAF će ostati koliko god bude potrebno, budući da stabilan, suveren Afganistan znači sigurniji svijet za sve.

 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen naglasio je kako su članice NATO-a i ISAF-a odlučne da pruže pomoć vlastima Afganistana u preuzimanju odgovornosti za svoju zemlju. “Afganistan pripada Afganistancima. Tranzicija ka vodstvu od strane Afganistana nije samo poželjna, već i neizbježna”, rekao je.

 

Također je naglasio tri temeljna elementa u vezi sa tranzicijom. “Prvo, tranzicija ne znači povlačenje naših snaga. Ona znači promjenu prema pružanju podrške afganistanskim snagama, prema dugoročnoj obuci, pružanju savjeta i izgradnji kapaciteta. Drugo, moraju biti ispunjeni vojni i civilni uvjeti kako bi tranzicija bila nepovratna. I treće, želimo da se ti uvjeti ispune što prije”, rekao je.

Tranzicija ka vodstvu od strane Afganistana

Govoreći o tranziciji, ministar odbrane Afganistana general Abdul Rahim Wardak je rekao: “Tranzicija se mora zasnivati na uvjetima, treba imati podršku u vladavini i razvoju, što samo od sebe zavisi od sigurnosti.” Dodao je: “Mi vidimo tranziciju kao proces, a ne kao događaj izdvojen u vremenu”.

 

Nadovezujući se na razgovore koji su vođeni ranije tokom godine sa predstavnicima vlasti Afganistana prvo na konferenciji u Londonu a potom i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Talinu, ministri su nastavili razgovarati o tome šta treba postići u predstojećim mjesecima kako bi tranzicija išla naprijed kako u vojnoj tako i u civilnoj sferi.

 

Obuka

Posebnu pažnju su posvetili obuci afganistanskih snaga, pozdravljajući značajan napredak vezano za kapacitete Snaga nacionalne sigurnosti Afganistana, ali i prepoznavajući potrebu za više instruktora za obuku kako bi se podržao ovaj stabilni napredak.

 

Generalni sekretar NATO-a urgirao je na ministre da se obavežu na slanje potrebnih 450 instruktora za obuku, od 2.123 potrebnih do marta 2011. godine. “Obuka je investicija u tranziciju”, rekao je, “što više obuke realiziramo, ranije će doći do tranzicije. To je veoma jednostavna računica i veoma pametna investicija.”

 

Na kraju, ministri su pozdravili nedavnu odluku vlasti Afganistana da se ubrza sa pomirenjem u državi i pozvali vlasti da poduzmu dodatne korake kako bi ispunili data obećanja, posebno u smislu vladavine i borbe protiv korupcije.