Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
17.6.2010 16:23
Novi Strateški koncept NATO-a u fokusu SMPC-a 2010

Novi Strateški koncept NATO-a bio je u fokusu razgovora Konferencije strateških vojnih partnera (SMPC), održane u Helsinkiju od 14. do 16. juna u organizaciji Savezničke komande za transformaciju (ACT).             

Nedavni posao na izradi novog Strateškog koncepta NATO-a pružio je priliku predstavnicima glavnih štabova svih zemalja članica NATO-a, Partnerstva za mir (PfP), Mediteranskog dijaloga, Inicijative istanbulske saradnje i Kontakt grupe koji su prisustvovali ovom događaju da razgovaraju o strateškim pitanjima od značaja za NATO i njegove partnere.        

Prema riječima generala francuskih Zračnih snaga Stéphanea Abriala, komandanta Vrhovne savezničke komande za transformaciju, Konferencija strateških vojnih partnera nije mogla biti održana u bolje vrijeme.


“Godina rada na novom Strateškom konceptu rezultirala je veoma plodonosnim zaključkom uz dostavljanje izvještaja NATO 2020 od strane dr. [Madeleine] Albright i drugih istaknutih stručnjaka”, rekao je Abrial tokom konferencije.  “Sada se nalazimo na ključnoj raskrsnici kako ulazimo u fazu konsultacija koja će kulminirati izradom konkretnog koncepta. Ovim aktivnostima saradnje krećemo prema njegovom odobrenju od strane članica na Samitu u Lisabonu planiranom za novembar 2010. godine." 


Konferencija je ugostila predstavnike iz 49 zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja i sastojala se iz Dana načelnika glavnih štabova i radionice. Dan načelnika glavnih štabova bio je posvećen promoviranju diskusije na strateškom nivou, a cilj perioda za pitanja i odgovore bio je predstaviti nacionalne perspektive.   


Radionica, održana drugog dana, omogućila je ostalim načelnicima glavnih štabova, članovima Međunarodnog osoblja, Međunarodnog vojnog osoblja i stručnjacima ACT-a iz pojedinih oblasti da nastave razgovore i detaljnije obrade konkretna pitanja.


U svom obraćanju na konferenciji, admiral italijanske Mornarice Giampoalo Di Paola, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, naglasio je značaj i vrijednost doprinosa partnerskih zemalja u transformaciji NATO-a.


“Međusobno poznavanje vodi do boljeg razumijevanja i međusobnog povjerenja”, rekao je Di Paola. “Ova kulturološka dimenzija predstavlja osnovu za našu sposobnost da radimo jedni s drugima i da se zajednički suočimo sa zajedničkim izazovima.”