Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
18.6.2010 16:18
Generalni sekretar izrazio snažnu podršku težnjama Skoplja ka evroatlantskim integracijama

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen boravio je danas u posjeti Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji¹, gdje je izrazio snažnu podršku daljnjim evroatlantskim integracijama ove zemlje.


"Želio bih vidjeti vašu zemlju za našim stolom kao članicu Saveza što je prije moguće ",
naglasio je Rasmussen. Stoga "se nadamo da će sve strane zauzeti proaktivan stav kako bi se pronašlo rješenje i učinio napredak prema postizanju kompromisa" u vezi sa pitanjem imena. "U određenom trenutku će biti potrebno donijeti hrabre političke odluke na svim stranama kako bi se mogao postići strateški cilj vaše zemlje - članstvo u NATO-u i EU ", izjavio je generalni sekretar tokom zajedničke konferencije za štampu sa premijerom Nikolom Gruevskim. Rasmussen je razgovarao sa vlastima u Skoplju i o napretku u okviru Akcionog plana za članstvo.


Pozdravio je činjenicu da zemlja nastavlja sa napretkom i podstakao Skoplje "da nastavi sa reformama". Generalni sekretar je zahvalio svojim kolegama za povećano učešće u misiji ISAF-a u Afganistanu. "Članice Saveza veoma cijene ovaj doprinos koji predstavlja jasan pokazatelj da vaša zemlja sada pruža sigurnost ", istakao je.


Tokom svog jednodnevnog boravka u Skoplju, Rasmussen se sastao sa predsjedavajućim Parlamenta Trajkom Veljanoskim, premijerom Nikolom Gruevskim, ministrom vanjskih poslova Antoniom Milošoskim, ministrom odbrane Zoranom Konjanovskim, zamjenikom premijera Abdulakimom Ademijem, gospodinom Alijem Ahmetijem i gospodinom Brankom Crvenkovskim.

  1. Turska je priznala Republiku Makedoniju pod njenim ustavnim imenom.