Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
27.5.2010 17:18
Vrhovni saveznički komandant procjenjuje napredak u Afganistanu

Kako je ljubičasti i zeleni dim šarao nebo, obilježavajući početak vježbe Nacionalne vojske Afganistana, tako je započeo i obilazak trupa od strane admirala Jamesa G. Stavridisa.

Admiral James G. Stavridis, vrhovni saveznički komandant za Evropu i komandant Evropske komande SAD-a, stigao je u Centralni centar za obuku Nacionalne vojske Afganistana kako bi posmatrao vojnike Nacionalne vojske Afganistana prilikom izvođenja različitih vježbi za borbu protiv pobunjenika, pokazujući time napredak koji su postigli. Tri scenarija kojima je prisustvovao admiral su bila pravljenje zasjede, reagiranje na improvizirane eksplozivne naprave i traženje potencijalnih improviziranih eksplozivnih naprava.

“Zajedno ćemo uspjeti”, rekao je Stavridis, obraćajući se jednoj formaciji Nacionalne vojske Afganistana u Centralnom centru za obuku. “Stajat ćemo rame uz rame sa vama.”

“Pali!”, uzvikivao je pripadnik Tima za vezu za operativno održavanje iz Kanade dok je radio sa Afganistancima, usmjeravajući ih da pucaju na metu tokom pokazne vježbe postavljanja zasjede.

Timovi za vezu za operativno održavanje su partneri vojnicima i služe kao mentori za poboljšanje njihovih vještina kao jedinice.

“Testiramo sve od Vojnog centra za obuku u Kabulu, što uključuje sve nivoe znanja i obuke”, rekao je general Nacionalne vojske Afganistana Ahmadula Dawer, komandant za edukaciju u Centralnom centru za obuku. “Uspostavljamo kvalitet i sve će ići kako treba, a sa mentorima stvari idu čak i bolje.”

Nakon vježbe postavljanja zasjede, vojnici su izveli pokaznu vježbu traženja improviziranih eksplozivnih naprava.

Traže improvizirane eksplozivne naprave, uključujući postupke drugog i trećeg reda, potom dostavljaju informacije svojim vođama koje se prosljeđuju višim komandama na daljnju procjenu, objasnio je pukovnik Michael Herman, komandirajući oficir Centralnog centra za obuku.

Nakon toga, vojnici su bili u koloni vozila kada je iznenada došlo do simulirane eksplozije improvizirane eksplozivne naprave. Kao posljedica, jedan pripadnik Nacionalne vojske Afganistana je ostao ležati očajnički se držeći za nogu pretvarajući se da je ranjen. Članovi tima su osigurali lokaciju, a tim za medicinsku evakuaciju je došao, pokupio ranjenika i odvezao ga na sigurno.

Stavridis je završio posjetu rukujući se sa mnogim vojnicima, a potom je pohvalio ljude za njihovu posvećenost Afganistanu.

“Vojnici Afganistana, izuzetno sam ponosan na sve što postižete”, rekao je. “Kao komandant snaga iz 47 država, mogu reći da smo mi ovdje s vama.”