U periodu 13.-15. aprila 2010. godine, NATO održava istraživačku radionicu na visokom nivou na temu “Pomaci u sigurnosti hrane u slučaju terorističkih prijetnji i prirodnih katastrofa” u Kairu, Egipat.
Pod vodstvom egipatskih i američkih naučnika, učesnici na ovom događaju će početi sa pregledom pilot studije NATO-a o sigurnosti hrane kao osnove za daljnje razgovore o razvijajućoj dinamici sigurnosti lanca ishrane. Učesnici će razgovarati o različitim mehanizmima za sprečavanje ili smanjenje namjerne kontaminacije zaliha hrane mikrobiološkim ili hemijskim supstancama, kao i o načinima smanjenja zdravstvenih i ekonomskih rizika po lanac zaliha hrane u slučaju terorističkog čina ili nenamjerne kontaminacije.
Pozvani govornici će naglasiti značaj smanjenja osjetljivosti prehrambenih artikala, te istražiti nove tehnike i metode u proizvodnji sigurne hrane. Učesnici će istražiti nove pristupe očuvanja pored drugih mogućih rješenja, poput pakovanja uz provjeru neovlaštenog pristupa i identifikaciju putem radio frekvencija za logistiku, distribuciju i skladištenje. Također će se razgovarati i o novonastajućim rizicima u vezi sa tehnologijom proizvodnje hrane.
Četrdeset stručnjaka iz zemalja članica NATO-a, partnerskih zemalja i članica Mediteranskog dijaloga će učestvovati u radionici, koja će predstavljati forum za kritičnu procjenu sigurnosti hrane kao način za zaštitu od potencijalnih terorističkih napada. Cilj ovog događaja će biti i da se izradi strategija za smanjenje rizika za dostupnost hrane u slučaju terorističkog napada ili prirodne katastrofe, te da se utvrde pravci budućeg istraživanja i pristupa za bolju prevenciju i odgovor na terorizam u oblasti hrane.
Govornici na ovom događaju će biti stručnjaci za sigurnost hrane iz Turske, Njemačke, Francuske, Španije, Rumunije, Srbije i Jordana. Prisutni će biti i predstavnici Svjetske zdravstene organizacije UN-a.
Radionica se finansira kroz program NATO-a Nauka za mir i sugrnost.