Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Arhiva
20.1.2010 13:52
Češka - Vlada Češke Republike je za školsku 2010/11. godinu osigurala sredstva za 9 stipendija za studente iz BiH

Vlada Ceske Republike je za skolsku 2010/2011. godinu osigurala sredstva za 9 stipendija za studente iz Bosne i Hercegovine, odnosno:

5 stipendija za postdiplomske (magistarske) ili doktorske studije na engleskom jeziku. Prioritet imaju oblasti: agrikultura, ekonomija (trgovina) i informatika. Ovaj program pretpostavlja vrlo dobro poznavanje engleskog jezika sa obavezom polaganja testa u Ambasadi.

4 stipendije za dodiplomske ili postdiplomske (magistarske) studije na ceskom jeziku. Prioritet imaju oblasti: zdravstvena fizika (radijacijska zastita u medicini), tehnicko - ekonomski i drustveni smjerovi. Ovaj program ukljucuje i godinu dana pripreme u Centru jezicke pripreme Karlovog Univerziteta u Ceskoj Republici.

U programu na ceskom jeziku mozete aplicirati i za studij u drugim oblastima. Navedene prioritetne oblasti imaju odredenu prednost ali ni u kom slucaju ne iskljucuju ostale oblasti.

Vladina stipendija ukljucuje: besplatno skolovanje, besplatnu zdravstvenu zastitu i iznos od 9.000 CZK (cca 700 KM) mjesecno za ostale troskove.

Prijave se primaju u Ambasadi Ceske Republike u Sarajevu, a potrebno je popuniti formular koji je zajednicki i za ostale programe stipendiranja koji su u ponudi. 

Vise informacija, kao i aplikacioni formular, moze se naci na stranici Ambasade Ceske Republike u Bosni i Hercegovini: www.mzv.cz/sarajevo