Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
TURSKA
5.2.2010 14:14
Republika TURSKA




Republika TURSKA

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Ankari i generalni konzulat BiH u Istanbulu, Turska.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična putna isprava NE  
Obična biometrijska putna isprava NE
Službena biometrijska putna isprava NE
Diplomatska biometrijska putna isprava NE

Državljani Republike Turske izuzeti su od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine do 90 dana, u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska.

Savjeti za putovanje:  Počev od 01.01.2015. godine, državljani BiH će prilikom putovanja u Republiku Tursku morati posjedovati putne isprave sa rokom važenja minimalno 60 dana od datuma isteka: važenja vize, bezviznog režima ili dozvole boravka.

Nakon razornih zemljotresa koji su pogodili jugoistok Republike Turske, Vlada Republike Turske je 07.02.2023. godine proglasila vanredno stanje u deset pogođenih pokrajina: Kahranmaras, Adana, Adiyamana, Malatya, Gaziantep, Sanliurf, Diyarbakir, Osmaniya, Hatay i Kilis, koje će trajati tri mjeseca.

Zbog razrušenih puteva i komunikacijskih mreža, u navedenim područjima kretanje je ograničeno, te preporučujemo da se ne putuje u navedena područja.

U slučaju putovanja građana Bosne i Hercegovine u druga područja Republike Turske, postoji mogućnost gužvi na putevima ili aerodromima zbog potreba dostavljanja humanitarne pomoći u pogođene pokrajine, te apelujemo za strpljenje i razumijevanje za trenutne prilike u Republici Turskoj.

Za sva dodatna pojašnjenja i upute, građani Bosne i Hercegovine mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari i Generalnom konzulatu BiH u Istanbulu.

Droge: visoke zatvorske kazne

Sanitarni uslovi: dobri.

Pozivni broj: 90