Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
ŠPANIJA
5.2.2010 1:10
Kraljevina ŠPANIJA

Kraljevina ŠPANIJA

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Madridu, Španija.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična putna isprava DA  
Obična biometrijska putna isprava NE  
Službena biometrijska putna isprava NE
Diplomatska biometrijska putna isprava NE

Državljani Kraljevine Španije izuzeti su od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine do 90 dana, u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska.

Sigurnosni uslovi: Vlasti Kraljevine Španije su, nakon terorističkih napada, otkrili počinioce, preduprijedili nove napade i stavile situaciju pod kontrolu. Nije uvedeno vanredno stanje i nisu najavljene posebne  restriktivne mjere u pogledu putovanja, javnog okupljanja. Imajući u vidu karakter terorističke prijetnje, ne samo u Španiji nego na žalost širom Evrope i svijeta, MVP BiH svim građanima BiH savjetuje oprez na mjestima gdje zalaze turisti i mjesta masovnog okupljanja te savjetujemo praćenje informacija i upozorenja nadležnih bezbjednosnih institucija u toj zemlji.

Za sve one koii planiraju putovanje u inostranstvo, svakako preporučujemo da prije putovanja prikupe aktuelne i detaljnije informacije o bezbjednosti na odredištu, a da se prije putovanja upoznaju šta u pojedinim situacijama osoblje naših DKP može učiniti za naše državljane kontaktom Sektora za međunarodno pravne i konzularne poslove MIP BiH ili na internetskoj stranici  http://www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/sta_konzul_moze_uciniti_za_vas/?id=233.

Za naše državljane koji su već van zemlje, u slučaju potrebe, savjetujemo da se za savjet i pomoć obrate najbližem nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inostranstvu.

Asocijacija turizma iz Barcelone je otvorila CALL CENTAR za turiste i sve posjetitelje koji namjeravaju doputovati u ovaj grad.
CALL CENTAR će omogučiti podatke o sigurnosnoj situaciji u ovoj španjolskoj regiji.
CALL CENTAR će biti dostupan svakim radnim danom od 08:00 do 20:00 sati.
Broj CALL CENTRA je: +34 932 853 834