Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
SAUDIJSKA ARABIJA
18.9.2023 3:41
Kraljevina SAUDIJSKA ARABIJA

Kraljevina SAUDIJSKA ARABIJA

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Rijadu, Saudijska Arabija.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH (Viza se izdaje u Sarajevu):

Obična putna isprava

DA

Obična biometrijska putna isprava

DA

Službena biometrijska putna isprava

DA

Diplomatska biometrijska putna isprava

DA

Državljanima Kraljevine Saudijske Arabije prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine potrebna je viza.

NAPOMENA:
U skladu sa Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 11.01.2024. godine o izmjenama i dopuni Odluke o vizama, izuzimaju se od obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine državljani Kraljevine Saudijske Arabije, nosioci običnih pasoša, u periodu od 01.06.2024. godine do 30.09.2024. godine. Vrijeme boravka državljana Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini u okviru navedenog perioda moguće je ukupno u trajanju do 30 dana.

Izuzimaju se od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine nosioci diplomatskih i službenih pasoša Kraljevine Saudijske Arabije do 90 dana.

Sigurnosni uslovi: 
Situacija u urbanim djelovima zemlje uglavnom sigurna, postoji rizik putovanja u udaljena područja. Zemlje EU cijene da postoji rizik putovanja , potrebno je prije putovanja informirati se o trenutnoj situaciji u zemlji i regionu. U jugozapadnom dijelu zemlje uz granicu s Jemenom moguće su napetosti između sudijskih snaga sigurnosti i dijela jemenskih pobunjenika. Iako se primirje trenutno poštuje privremeno savjetujemo posebnu pažnju prilikom putovanja u provincijue JIZAN, ASIR i NAJRAN.
Osobe koje posjeduju vizu za hadž i umru ne mogu napuštati regionalni prostor Meke, medine, i Džede, odnosno ne mogu putovati u druge gradove KSA.
Uvjeti na putevima u gradovima i između urbanih centara u vrlo su dobreom stanju, Vozačima se preporučuje da poštuju prometna pravila i budu kooperativni prama ovlašćenim osobama u prometu.
Prije putovanja potrebno je posavjetovati se sa svojim ljekarom vezano za respiratorne infekcije uzokovane korona virusom (CoV MERS). Vakcinacija protiv sezonske gripe savjetuje nadležne sudijske medicinske institucije.
Upotreba kraditnih kartica iz BiH uglavnom je moguća  kao i upotreba mobilnih telefona uz važeće cijene roaminga.
Prije putovanja potrebno je prikupiti detaljne informacije od institucija i ovlašćenih agencija.
Za krijumčarenje, konzumiranje i prodaju opojnih sredstava (droga) predviđena je smrtna kazna.

Savjet za putovanje:
Propisi u Kraljevini Saudijskoj Arabiji obavezuju svakog putnika da saudijskoj carini prijavi novčani iznos ili drugo sredstvo plaćanja ili plemenite (skupocijene) metale čija vrijednost je veća od 60 hiljada saudijskih rijala (12 hiljada eura), neprijavljivanje izlaže putnika zakonskoj kazni. Dodatne informacije o ovome se mogu naći na web site saudijske carine www.customs.gov.sa

Prije putovanja potrebno je prikupiti detaljnije informacije.