Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
KINA
9.2.2012 2:37
Narodna Republika KINA

Narodna Republika KINA

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Pekingu, Kina.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična biometrijska putna isprava NE
Službena biometrijska putna isprava NE  
Diplomatska biometrijska putna isprava NE  

Državljani Narodne Republike Kine, nosioci važećih običnih pasoša oslobođeni su obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije BiH u periodu boravka do 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana koji podrazumijeva uzimanje u obzir periodа od 180 dana koji prethodi svakom danu boravka.

Državljani BiH i Narodne Republike Kine, nosioci običnih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Narodne Republike Kine, odnosno BiH, tokom perioda koji je duži od perioda boravka od 90 dana, ili da se školuju, zaposle se, bave se medijskom djelatnošću ili drugim aktivnostima koje su unaprijed odobrili nadležni organi Narodne Republike Kine, odnosno BiH, dužni su da podnesu zahtjev i pribave odgovarajuću vizu, prije ulaska na teritoriju Narodne Republike Kine, odnosno BiH.

Državljanima BiH i Narodne Republike Kine, nosiocima važećih običnih pasoša, koji namjeravaju da podnesu zahtjev za odobrenje boravka na teritoriji Narodne Republike Kine, odnosno BiH, dužni su da, prije ulaska na teritoriju Narodne Republike Kine, odnosno BiH, podnesu zahtjev i pribave odgovarajuću vizu.

Državljani Narodne Republike Kine, nosioci diplomatskih, službenih i pasoša za javne poslove, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 30 dana od dana svakog ulaska.

Napomena: Zvaničnici koji su na nivou ili iznad nivoa zamjenika ministra u Vladi i oficiri koji imaju čin general-major ili viši čin u Oružanim snagama bilo koje Ugovorne strane dužni su pribaviti prethodnu saglasnost druge Ugovorne strane ili diplomatskim putem obavijestiti nadležne vlasti druge Ugovorne strane prije njihovog službenog putovanja na teritoriju te države.

Izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska nosioci pasoša Tajvana i to samo ukoliko je u pasoš unesen broj lične karte, kao i nosioci pasoša izdatih u Posebnim upravnim područjima Narodne Republike Kine: Hong Kong i Makao.

Savjeti za putovanje:
PREPORUČUJE SE OPREZ U SLUČAJU PUTOVANJA U NR KINU

Kratko objašnjenje:
Kineske vlasti objavile su 31.12.2019. godine vijest o većem broju slučajeva virusne upale pluća u gradu Wuhanu, pokrajina Hubei, prouzrokovane novom vrstom korona virusa. Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja, te im je dijagnostifikovana virusna pneumonija. Počeli su se pojavljivati slučajevi novih oboljelih u raznim dijelovima NR Kine, ali i u svijetu, uglavnom kod osoba koje su nedavno posjetile Wuhan ili bile u kontaktu s takvim osobama. Potvrđena je mogućnost prenosa zaraze ovim virusom sa osobe na osobu. Do danas (24.01.2020.) registrovano je 18 smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u uzročnu vezu sa ovim virusnim oboljenjem.

Lokalne vlasti pokrajine Hubei su 23.1.2020., pored grada Wuhana uvele preporuku i za tri druga grada, da se bez posebnog razloga ne napušta grad te su za odlaske zatvoreni aerodromi i željezničke stanice, a obustavljen je i javni prevoz. Širom NR Kine uvedene su preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa (savjetovanje nošenja zaštitnih maski i sl.). Za građanje Bosne i Hercegovine koji se nalaze u NR Kini, preporučuje se strogo pridržavanje uobičajenih mjera smanjenja rizika od respiratornih bolesti te praćenje obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije o stanju širenja virusa i preventivnim mjerama koje treba poduzimati. Za sve građane Bosne i Hercegovine koji su planirali putovanje u NR Kinu, preporučujemo da putovanje odgode do daljnjeg.