Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
JAPAN
4.2.2010 2:03
JAPAN




JAPAN

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Tokiju, Japan.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH (Viza se izdaje u Sarajevu):

Obična putna isprava DA  
Obična biometrijska putna isprava DA
Službena biometrijska putna isprava NE  
Diplomatska biometrijska putna isprava NE  

Nosioci diplomatskih i službenih pasoša Bosne i Hercegovine izuzeti su od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Japana do 90 dana.

Od 01.01.2015. godine, na osnovu amandmana na Akt Imigracijske kontrole i priznavanje izbjeglica, stupila je na snagu nova šema izdavanja "dozvole za iskrcavanje turista na kruzerima". Po novoj šemi, strani putnici na kruzeru mogu aplicirati za "dozvolu za iskrcavanje za turiste na kruzeru" ili nosaču broda u svim lukama u Japanu preko kapetana broda, bez pribavljanja vize, pod uslovom da (1) kruzer je unaprijed obezbijedio odobrenje Ministarstva pravde Japana za korištenje ove šeme, (2) turist namjerava ući i ostati na teritoriji Japana u periodu koji ne prelazi trideset dana, (3) boravak turiste u Japanu je isključivo u svrhu turističkog obilaska, i (4) u svakoj luci turist će se vratiti na brod prije nego brod napusti luku u kojoj se turist iskrcao.
Vezano za uslov (2), turist ne može ostati u Japanu duže od sedam dana kada brod pristaje samo u jednoj luci u Japanu.

Državljani Japana izuzeti su od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine do 90 dana, u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska.

Sigurnosni uslovi: Dobri – visok nivo javnog reda i mira, sa niskom stopom kriminala. Nesigurna zona je u prečniku od 20km od nuklearne elektrane Fukušima.

Sizmička zona: Opasnost od  zemljotresa

Sanitarni uslovi: Dobri – nije potrebno posjedovanje polise zdravstvenog osiguranja, kao ni potvrde o vakcinaciji. Voda iz česme je sigurna za piće. Pojava PTIČIJE GRIPE

Droge: Vrlo rigorozna normativa vezna za droge.

Ostalo: Strani državljani dužni su da prilikom ulaska u Japan ispune imigracione formulare i navedu tačnu adresu boravka u Japanu. Biljke i životinje koje se uvoze u Japan moraju biti podvrgnute karantinskoj inspekciji prije carinskog pregleda. U Japanu se vozi lijevom stranom i za upravljanje motornim vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Strogi propisi o bezbjednosti saobraćaja.

Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno, JPY – japanski jen je zvanična valuta. Mogu se koristiti strane kreditne kartice.

Korištenje mobilnih telefona – japanska mreža nije kompatibilna sa drugim stranim sistemima – moguće je iznajmljivanje mobilnih telefona na aerodromima.

Napon struje: 100/110 V, 50&60 Hz – potrebni adapteru za drugačiju vrstu utičnice.

Vremenska zona: GMT + 09:00

Pozivni broj: ++81