Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
BUGARSKA
30.12.2010 4:43
Republika BUGARSKA




Republika BUGARSKA

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna  je ambasada BiH u Sofiji, Bugarska.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična putna isprava

 DA

Obična biometrijska putna isprava

 NE

 

Službena biometrijska putna isprava

NE

 
Diplomatska biometrijska putna isprava NE  
Za nosioca putnog lista u tranzitnu

DA

Državljani Republike Bugarske izuzeti su od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine do 90 dana, u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska.

Sigurnosni uslovi:  U Bugarsku se ne preporučuje putovanje automobilom, naročito džipovima i drugim skupim modelima jer je krađa automobila vrlo česta. Ako ste odlučili da putujete automobilom, preduzmite mjere sigurnosti, izbjegavajte putovanje noću usljed lošeg stanja cesta, nedostatka rasvjete, adekvatnih oznaka i kretanja zaprežnih kola.  Savjetujemo oprez zbog zabilježene vrlo visoke stope kriminala.Česte su krađe na javnim mjestima, kao i u apartmanima i hotelskim sobama.   

Savjeti za putovanje
: Pri ulasku na teritorij Republike Bugarske, granične vlasti će provjeravati da je važeća putna isprava izdata u periodu od prethodnih deset godina, te da je ista važeća najmanje tri mjeseca od datuma planiranog napuštanja teritorija Republike Bugarske.

Granični organi Republike Bugarske mogu zahtijevati od nosioca običnih putnih isprava da predoče dokaz o sredstvia za boravak, smještaj i putovanje. Novčana sredstva koja lica treba da posjeduju tokom boravka u Republici Bugarskoj su 50 EUR po danu. Ukoliko se putuje automobilom, rijetko, na granici mogu tražiti na uvid i dodatnih 150 EUR.

Sanitarni uslovi: Poželjno je posjedovati polisu zdravstvenog osiguranja iako nije obavezno. Granični organi mogu zahtijevati da nosioci običnih putnih isprava posjeduju zdravstveno osiguranje validno u državama EU, koje pokriva svo vrijeme boravka ili putovanja, kao i sve troškove povratka i hitne medicinske pomoći na osiguranu sumu ne manju od 30.000 EUR. Medicinske usluge su na nivou kao i u BiH, kada je riječ o državnim bolnicama. U Sofiji i većim gradovima postoji više privatnih klinika koje pružaju usluge na najvišem nivou. Prilikom ulaska ne traži se dokaz o vakcinaciji ili drugi dokumenti koji se tiču zdravstvenog stanja putnika. 

Lokalna valuta: LEVA

Ostalo: Prilikom ulaska u Republiku Bugarsku carinskim organima ne treba pismeno prijavljivati novčana sredstva u iznosu do 10.000 EUR. Kada se unosi novac veći od 10.000 EUR, taj iznos potrebno je prijaviti pismeno, navesti ukupnu sumu novca, porijeklo novca, njegovu namjenu, pravac kretanja i prevozno sredstvo.

Strana fizička lica mogu da iznesu novčana sredstva u iznosu iznad 25.000 leva (oko 12.500 EUR) bez uvjerenja Nacionalne agencije za prihode poslije prijavljivanja istih carinskim organima, ako vrijednost novčanih sredstava koja se iznose nije veća od unijetih i prijavljenih carinskim organima prilikom posljednjeg ulaska u zemlju, za što je potrebno dati na uvid carinsku deviznu prijavu prilikom unošenja u zemlju.

U Republiku Bugarsku se može unijeti 1 flaša alkoholnog pića, 1 boks cigareta i 1 flaša vina. Za unošenje kućnih ljubimaca potrebno je uz pasoš ljubimca pribaviti i veterinarsko uvjerenje da je ljubimac zdrav, te priložiti podatke o vlasniku ljubimca.

Na ulazu u Republiku Bugarsku potrebno je na ime cestarine kupit vinjetu koja za putničke automobile iznosi 13 leva za 7 dana, 27 leva za 1 mjesec, 48 leva za tri mjeseca I 87 leva za 1 godinu. Vikend vinjeta (petak od 12 sati – nedelja do 23:59 sati) cijena 9 leva.

Putarine: U Bugarskoj su na snazi od 2005. godine. 

Pozivni broj: +359