Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
AUSTRALIJA
8.2.2012 4:03
AUSTRALIJA

AUSTRALIJA

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Kanberi, Australija.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična biometrijska putna isprava DA
Službena biometrijska putna isprava DA  
Diplomatska biometrijska putna isprava DA  

 

Za sve podnosioce zahtjeva uvedena je procedura uzimanja biometrijskih podataka koja se obavlja u posebno otvorenom uredu u Sarajevu, a aplikacije za vize će ići po istoj proceduri preko Ambasade Australije u Beču. Sistem uzimanja biometrijskih podataka radiće automatski i biće integrisan sa graničnom kontrolom. Državlјani Bosne i Hercegovine će svaki put kod traženja australske vize morati dati nove biometrijske podatke. Podnosioci zahtjeva dobiće pismo kojim se obavještavaju da se trebaju registrovati, zakazati termin i izvršiti uplatu konzularne takse, nakon čega će otići lično u Australian Biometrics Collection Centre (ABCC) ured u Sarajevu radi biometrijskih podataka:

Australian Biometrics Collection Centre
UNITIC Poslovni centar
3. sprat Toranj A
Fra Anđela Zvizdovića 1
Sarajevo
Website: https://au.tlscontact.com/ba
Radno vrijeme: 9.30 do 15.30 srijedom i četvrtkom

Detaljne informacije o australskom viznom režimu možete pronaći na stranici Ureda za imigraciju i državljanstvo australske vlade www.immi.gov.au

Za ulazak u Australiju, australske vlasti ne zahtijevaju naljepnicu vize u putnoj ispravi. Dovoljno je uz važeću putnu ispravu imati grant letter (pismo koje potvrđuje da je viza odobrena i koje sadrži sve podatke o odobrenoj vizi) što je dokaz posjedovanja vize. Cijena ove usluge je kao i cijena turističke vize – 115 eura. Savjetuje se nosilac vize da provjeri kod relevantnih državnih organa kroz čije teritorije tranzitira u Australiju, da li zahtijevaju naljepnicu vize u putnoj ispravi, jer australska vlada ne može uticati na zahtjeve drugih država. Ukoliko aplikant ipak želi naljepnicu vize u svojoj putnoj ispravi, plaća dodatnih 60 eura za ovu uslugu.

Nosioci običnih putnih isprava apliciraju za vizu u Ambasadi Australije u Beču, tako što brzom poštom dostave tražene dokumente, potvrdu o uplati za vizu kreditnom karticom – uplatu može izvršiti bilo ko i kopiju putne isprave – putnu ispravu nije potrebno slati. Nakon što se viza odobri aplikantu će biti poslano grant letter e-mailom ili poštom, koje treba imati sa sobom kada bude putovao u Australiju.

Australian Embassy
Migration and Visa Section
Mattiellistrasse 2-4
A-1040 Vienna
Tel.: +43 1 506 740
Website: austria.embassy.gov.au

Nosioci diplomatskih i službenih putnih isprava tražene dokumente (bez pasoške knjižice) potrebno je poslati u Ambasadu BiH u Beču, radi proslijeđivanja u Ambasadu Australije u Beču. Viza će također biti odobrena elektronski, te će aplikant grant letter dobiti e-mailom.

Državljani Australije izuzeti su od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine do 90 dana, u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska.

Savjet za putovanje: Nemamo saznanja koja bi ukazivala na odgodu putovanja.

Sigurnosni uslovi: Dobri.

Sanitarni uslovi: Dobri. Uz napomenu da prilikom putovanja na velike razdaljine unutar zemlje u nekim područjima naročito pustinjskim nije moguće dobiti ljekarsku pomoć.

Posebna napomena: Kontrole ulaska unošenja namirnica su vrlo rigorozne jer je stogo zabranjeno unositi bilo kakav prehrambeni proizvod.

Što se tiče lijekova, pri unosu u zemlju, potrebno je imati recept i pismo ljekara.

Prilikom unošenja i iznošenja novca, potrebno je prijaviti iznos veći od 10.000 australskih dolara.

Pozivni broj: ++61