Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.7.2024 14:25
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se s šefom Ćelije za političku podršku i angažman pri NATO štabu Vladimirom Vučinićem

Zamjenik ministra  vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić susreo se 09. jula 2024. godine u Sarajevu s šefom novouspostavljene Ćelije za političku podršku i angažman (Head of the Political Support and Engagement Cell ) pri NATO štabu u Sarajevu Vladimirom Vučinićem. 

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om mr.sc. Josip Brkić poželio je šefu Vučiniću srdačnu dobrodošlicu i uspjeh u budućem radu te izrazio zadovoljstvo radi čvrste podrške koju Bosna i Hercegovina uživa od strane NATO saveza kao i  na pažnji koja se posvećuje sigurnosnoj situaciji u BiH i regiji. Zamjenik Brkić je naglasio činjenicu da je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Vašingtonu gdje učestvuje u radu NATO Samita. Istakao je vrlo veliki značaj što je Bosna i Hercegovina pozvana na NATO Samit, čime će se dodatno intenzivirati strateški politički dijalog između BiH i NATO saveza. Pozdravio je i odluku NATO-a da razvije novi paket izgradnje odbrambenih kapaciteta (DBC) za Bosnu i Hercegovinu istakavši da je veoma značajan za jačanje odbrambenih sposobnosti, otpornosti  i interoperabilnosti s NATO-om.

Mr.sc. Josip Brkić predstavio je aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i njen trenutni uticaj na procese koji se odnose na saradnju Bosne i Hercegovine s NATO-om  istakavši da je neupitno slijediti taj put i nastaviti jasno izražavati narativ koliko su reforme neophodne i dobrodošle te jačati aktivnosti kojima se prezentiraju dobre strane napretka u tom pravcu. Izrazio je uvjerenje da produbljivanje saradnje nije korisno isključivo za Bosnu i Hercegovinu već da predstavlja i dodatnu vrijednost za NATO čiji je smisao i najširi spektar aktivnosti vezan za sigurnost i spremnost za suočavanje sa svim vrstama izazova u budućnosti.