Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.7.2024 19:38
Ministar Elmedin Konaković tokom radne posjete SAD-u sastao se sa zvaničnicima Savezne države Maryland

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 8. jula 2024. godine u Annapolisu, u okviru radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sa državnim sekretarom Savezne države Maryland Susan Lee.
 
Na sastanku se razgovaralo o unapređenju odnosa između Marylanda i Bosne i Hercegovine te saradnji u organizaciji brojnih događaja i projekata.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu zvaničnicima Marylanda. Naglasio je da smo izuzetno zadovoljni rezultatima saradnje između naših institucija, posebno između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i nadležnih institucija države Maryland, u okviru Državnog partnerskog programa (SPP). Osvrnuo se i na važnu ulogu Nacionalne garde Marylanda u promicanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini pružanjem pomoći Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine. Ministar je tokom razgovora ocijenio izuzetno značajnim rad i aktivnosti Vijeća za saradnju između Marylanda i Bosne i Hercegovine (MBHEC) u njegovanju i produbljivanju partnerstva kroz strateške inicijative koje promiču kulturno razumijevanje, ekonomski rast, napredak u obrazovanju, poboljšanje zdravstvene zaštite i sigurnosnu saradnju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o saradnji u visokom obrazovanju, kulturi, s naglaskom na Annapolis Film Festival i Sarajevo Film Festival, organizaciji Bosansko-američke konferencije dijaspore u avgustu 2025. godine u Sarajevu te programu bratskih gradova.

Na sastanku su učestvovali i predstavnci Vijeća za saradnju između Marylanda i Bosne i Hercegovine (MBHEC) Adnan Hadrović, Emir Nurkić Kačapor, Andrea Pozderac i Mak Edvin Nurkić.