Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.7.2024 13:38
Održana druga sjednica Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH, u srijedu 03. jula 2024. godine, održana je druga sjednica Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, bilo je pitanje usvajanja nacrta Programa reformi BiH za 2023. godinu od strane Komisije, te njegovog upućivanja u dalju proceduru usvajanja na Vijeću ministara BiH. Također, razgovarano je i o pripremi Programa reformi 2024.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije, mr. sc. Josip Brkić informisao je prisutne o aktivnostima na pripremi NATO Partnerskog 360 Simpozija, koji će se održati u Sarajevu od 22. do 24. oktobra 2024. godine. Koordinaciju svih pripremnih aktivnosti sa NATO-om obavlja Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Podsjetio je da je riječ o događaju koji ima globalni karakter, i na kojem saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije mogu raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se suočavaju naša društva.

Konkretnije informacije o temama ovogodišnjeg Simpozija, kako je rekao, biće poznate nakon NATO Samita u Vašingtonu, koji se održava od 09. do 11. jula o.g.

Razgovarano je i o pitanjima kadrovskih izmjena u sastavu Komisije usljed odlaska u penziju nekih članova, kao i izdavanju potrebnih sigurnosnih dozvola za pristup tajnim NATO podacima.