Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.6.2024 19:57
Ministri vanjskih poslova BiH, Turske i Hrvatske u Dubrovniku održali trilateralni sastanak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman i ministar vanjskih poslova Republike Turske Hakan Fidan održali su 29. juna 2024. godine trilateralni sastanak na marginama Međunarodne konferencije Dubrovnik Forum 2024.

Nakon sastanka ministar Konaković je izrazio zahvalnost Turskoj i Hrvatskoj na podršci stabilnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Posebno se zahvalio za njihovu podršku rezoluciji o genocidu u Srebrenici u UN-u istaknuvši da je to proces koji ne ugrožava nikoga. Dodao je da usvajanje rezolucije nije važno samo za žrtve, već za i budućnost, kako u BiH, tako i u cijelom svijetu te da je riječ o vrlo važnom procesu za našu zemlju.

Domaćin sastanka, hrvatski ministar Grlić Radman je istaknuo da je ovo bio deveti sastanak u ovom formatu, te da je posljednji održan u Turskoj 2020. godine. Izvijestio je da su učesnici sastanka dogovorili da je trilateralni format koristan za konstruktivan politički dogovor s ciljem izgradnje međusobnog povjerenja i ubrzanja saradnje između BiH, Hrvatske i Turske. Kazao je da su ministri iskazali podršku sigurnom, stabilnom i prosperitetnom području regije Zapadni Balkan, sa jasnom perspektivnom prema članstvu u EU jer je riječ o zajedničkom strateškom  interesu. Osvrnuo se i na punu podršku Hrvatske Odluci Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom te izrazio nadu da će se ovaj pozitivan momentum nastaviti kako bi se u što skorije vrijeme mogla sazvati prva Međuvladina konferencija sa Bosnom i Hercegovinom.

Turski ministar Fidan je naglasio da je ovo bio produktivan sastanak u cilju jačanja veza između BiH, Hrvatske i Turske, kao i regionalne saradnje. Poručio je da su dobri odnosi BiH i Hrvatske ključni za dugoročni mir i stabilnost, kako za BiH tako i za  regiju. Dodao je da su razgovarali o nekoliko važnih tema, uključujući i o posljednjim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini te zajedničkim projektima, koji će doprinijeti ekonomskom razvoju regije. Ponovio je da je na sastanku iskazana bezrezervna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Kada je riječ o aktuelnoj situaciji u BiH, ministar Fidan je poručio da je vrlo važno stvoriti atmosferu pomirenja ako želimo ići naprijed.