Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.6.2024 22:38
Ministar Konaković susreo se sa direktorom RACVIAC-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Elmedin Konaković susreo se 11. juna 2024. godine sa direktorom RACVIAC-a  ambasadorom Constantinom-Mihailom Grigoriem.

Ministar Konaković je direktoru RACVIAC-a čestitao na imenovanju i dosadašnjem radu na provedbi programskih aktivnosti, ciljeva i misije RACVIAC, naglasivši posvećenost Bosne i Hercegovine radu i ulozi RACVIAC-a jer je regionalna saradnja i  jačanje dobrosusjedskih odnosa  u samom vrhu prioriteta vanjske politike BiH, a RACVIAK kao instrument za unaprjeđenje regionalne saradnje , prepoznavanje regionalnih sigurnosnih izazova i pronalaženje načina za njihovo rješavanje  od izuzetnog je značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Konaković je rekao da će BiH nastaviti podržavati rad RACVIAC-a  kao što je to činila i do sada i učiniti sve što je u mogućnosti,  dajući tako svoj doprinos provedbi zacrtanih aktivnosti koje potiču dijalog i saradnju o sigurnosnim pitanjima u Jugoistočnoj Europi kroz partnerstvo, razumijevanje i  saradnju strana i međunarodnih partnera.

Direktor RACVIAC-a,  ambasador Grigirie zahvalio je ministru Konakoviću i Bosni i Hercegovini na dosadašnjoj izuzetno dobroj i konstruktivnoj saradnji u misiji RACVIAC , sudjelovanju i njenim postignućima ističući doprinos BiH kroz delegiranje osoblja, stručnjaka za planove, programe i provedbe aktivnosti  RECVIACA, te aktivnom uključenju u C-WMD mrežu (Mreža za suzbijanje oružja za masovno uništenje), a zatim  izrazio nadu i uvjerenje kako će se takva saradnja nastaviti i u budućnosti.