Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.6.2024 14:28
Ministar Konaković susreo se u Bukureštu sa predsjednikom Rumunije Klausom Iohannisom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Elmedin Konaković susreo se danas, 05. juna 2024. godine tokom službene posjete Rumuniji  sa predsjednikom Rumunije Klausom Iohannisom.

Ministar Konaković i predsjednik Iohannis su se složili da su bilateralni i prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Rumunije veoma dobri i bez otvorenih pitanja a imajući u vidu pogodnosti koje daje geografska blizina i istorijski kontekst postoji itekako  prostora za dalje unaprjeđenje svih vidova saradnje i u budućnosti.

Ministar je posebno  zahvalio Rumuniji i predsjedniku Iohannisu za opredjeljenje i glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za usvajanje  Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ministar Konaković je u razgovoru sa predsjednikom Iohannisom naglasio potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine punopravnom članstvu u Europskoj uniji i ispunjavanju pred nju postavljenih prioriteta. Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji i zahtjevnom putu koji slijedi kroz reformiranje svih struktura u BiH kako bi se prilagodila svojom privredom, socijalnim stanjem, pravnim i zakonskim kapacitetima, sigurnosnim i odbrambenim sposobnostima standardima Europske unije i euroatlanskih integracija. Ministar Konaković je naglasio važnost brzog unutrašnjeg djelovanja političkih aktera u BiH u situaciji kada se pripremaju novi sazivi Europske komisije, Europskog parlamenta i novog predsjednika Europskog vijeća, te kako Bosna i Hercegovina računa na prijateljsku pomoć Rumunije i nastavak podrške Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis pozdravio je napore koje BiH ulaže u napredak na putu prema članstvu u EU i NATO savezu naglasivši podršku jačanju privrede, socijalnog stanja u zemlji, sistema obrazovanja i svih javnih sistema i modernih infrastruktura te donošenje odluka za dobrobit svih građana u Bosni i Hercegovini.