Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.5.2024 21:04
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr. sc. Josip Brkić učestvovao na inauguralnoj ceremoniji i službenom otvaranju EPLO ureda u Rimu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 22. maja 2024. godine na inauguralnoj ceremoniji i službenom otvaranju EPLO (Evropska organizacija javnog prava) ureda u Rimu kao i na konferenciji na temu “Reforma države u svjetlu novih izazova" koja se odnosi na migracijske izazove i globalne zdravstvene krize uz učešće ključnih osoba iz akademske zajednice i istraživanja.

Inauguralnoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su i predsjednici Republike Italije Sergio Mattarella, Republike Grčke Katerina Sakellaropoulou i Republike Bugarske Rumen Radev, predsjednik emeritus talijanskog Ustavnog suda i bivši premijer Republike Italije, prof. Giuliano Amato uz prisustvo velikog broja akademika i pravnika.


Nakon ceremonije otvaranja uslijedila je jednodnevna Konferencija na kojoj je zamjenik ministra Brkić učestvovao na panelu pod nazivom „Izazov migracija, s fokusom na regionalne pristupe politici migracija i azila“ na kojem je upoznao prisutne o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini. Tokom izlaganja istaknuo je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo novi strateški dokument u oblasti migracija i azila s pripadajućim Akcijskim planom za razdoblje 2021. – 2025. godina. Napomenuo je da su pored strateškog dokumenta usvojene i izmjene i dopune Zakona o strancima koji je dodatno usklađen s evropskom pravnom regulativom, te da je Bosna i Hercegovina počela pregovore o tekstu Sporazuma o saradnji s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).


Evropska organizacija javnog prava (EPLO) je međunarodna organizacija koja promiče evropske i univerzalne vrijednosti kroz javno pravo i upravljanje u dijalogu civilizacija diljem svijeta, koja ima status stalnog posmatrača u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda na čelu koje je direktor prof. Spyridon Flogaitis.