Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.5.2024 13:04
Ministar Konaković susreo se sa generalnim sekretarom ICCD-a Youssefom Hassan Khalawijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas, 21. maja 2024. godine, sa generalnim sekretarom Islamske komore za trgovinu i razvoj (ICCD) Youssufom Hassan Khalawijem.

Ministar Konaković je u razgovoru istakao specifičan geografski položaj Bosne i Hercegovine i njene demografske specifičnosti te važnost koju za BiH ima otvaranja pregovora sa Europskom komisijom o pristupanju Europskoj uniji. Istakao je značaj ekonomske saradnje BiH sa zemljama regiona i zemljama članicama EU ali i istovremeno saradnju i značaj komunikacije sa istočnim partnerima, saradnjom u oblastima ekonomije, nauke i obrazovanja. Istakao je zadovoljstvo podacima o sve većem broju turista koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz arapskih zemalja posebno tokom ljetnih mjeseci i uživaju u prirodnim ljepotama BiH, a raste i broj onih koji u BiH vide potencijal za investiranje. Bosna i Hercegovina nastoji približiti i integrisati  oba tržišta te biti most saradnje Istoka i Zapada.

Sagovornici su razgovarali o strukturnim i aktuelnim pitanjima sa kojima se suočava privatni sektor, o mogućnostima jačanja međunarodne trgovine i osiguranja sigurnog i stabilnog okruženja za razvoj privrede i svih aspekata ekonomskog razvoja.