Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.4.2024 14:33
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa delegacijom Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan u Senatu Republike Francuske

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 23. aprila 2023. godine sa delegacijom Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan u Senatu Republike Francuske, koju je predvodila predsjednica Grupe senatorica Marta de Cidrac.

Na sastanku je istaknuto da BiH i Republika Francuska imaju odlične i prijateljske odnose te da postoji prostor za njihovo unapređenje, prije svega na ekonomskom planu.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Francuske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i francuskom Parlamentu, koji kroz dugogodišnje djelovanje Grupa prijateljstva prati i podržava spremnost da pomogne procesu EU integracija, kako regije, tako i BiH. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina, u proteklom razdoblju, načinila izuzetan iskorak na evropskom putu, koji je Evropska komisija prepoznala, i dodao da Odluka o otvaranju pristupnih pregovora predstavlja svojevrsnu potvrdu i priznanje za rad i predanost aktuelnog Vijeća ministara. Izvijestio je sagovornike o provedbi reformskih procesa i ispunjavanju preostalih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije naglasivši da su ekonomske reforme prioritet za budućnost naše zemlje. U tom smislu pozdravio je usvojeni Plan rasta za Zapadni Balkan od strane Evropske komisije naglasivši prednosti postepenog integriranja bh tržišta sa tržištem EU.

Tokom susreta je bilo riječi i o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje i privlačenja novih investicija. U tom kontekstu je izražena nada da će osnivanje Francuske razvojne agencije (AFD) u BiH doprinijeti boljoj i sadržajnijoj saradnji dvije zemlje.


Sastanku je bio prisutan i ambasador Republike Francuske u BiH François Delmas.