Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.4.2024 21:09
Ministar Konaković razgovarao sa generalnim direktorom DG NEAR-a Koopmanom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas 22. aprila 2024. godine u Sarajevu sa generalnim direktorom Direktorata za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske unije (DG NEAR) Gertom Janom Koopmanom i šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Ministar Konaković naglasio je da izuzetno cijeni proaktivan  pristup Europske komisije prema Bosni i Hercegovini i najavu skorog sastanka Direktorata sa delegacijom Bosne i Hercegovine. Naveo je da je od iznimne važnosti održati kontinuitet i usvojiti  pregovarački okvir u ovom mandatu. Namjera Bosne i Hercegovine je nastaviti u potpunosti usklađivati svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije.

Ministar Konaković osvrnuo se na pozitivne rezultate dosadašnjih političkih napora učinjenih u Bosni i Hercegovini u nastojanjima da se BiH približi standardima europske porodice.

Ministar je pozdravio usvajanje novog Plana rasta za Zapadni Balkan od strane Europske komisije i naglasio da Bosna i Hercegovina podržava ideju daljnjeg ekonomskog usklađivanja Zapadnog Balkana kroz zajedničko jedinstveno tržište sa jedinstvenim tržištem EU jer to nedvojbeno donosi opipljive koristi građanima.

Ministar Konaković još jednom je nagalasio da je jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine regionalna saradnja i održavanje dobrosusjedskih odnosa u okviru procesa proširenja, stabilizacije i pridruživanja, te da je regionalna saradnja shvaćena kao alat za pristupanje EU i da je razvoj Zapadnog Balkana kao regije neophodan.

Generalni direktor Direktorata za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Gert Jan Koopman naglasio je da je otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom istorijska prilika i da je upravo sada odlučujući trenutak za nadogradnju dosadašnjih uspjeha ubrzavanjem reformi i poduzimanjem neophodnih koraka naprijed, te da svi politički akteri trebaju raditi konstruktivno ka zajedničkom cilju a to je EU put Bosne i Hercegovine.