Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.4.2024 19:29
Ministar Elmedin Konaković razgovarao s novinarima iz SR Njemačke

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković razgovarao je 22. aprila 2024. godine s novinarima iz SR Njemačke: Tobiasom Zickom iz Süddeutsche Zeitunga, Carolinom Drüten iz WELT-a i Leonie Hudelmaier iz Münchner Merkura te predstavnicima Fondacije Konrad Adenauer Stiftung Senadom Bratić i Jakovom Devčićem.

Ministar Konaković je tom prilikom upoznao sagovornike sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima i evropskim integracijama.

Naglasio je značaj nedavno usvojene Odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, te činjenicu da je Evropska komisija prepoznala ostvareni reformski napredak koji je naša zemlja ostvarila na putu ka EU.

Ocijenio je da je pred BiH izazovan reformski put te obaveze i prioriteti koji moramo provesti u narednom razdoblju. Kada je riječ o napretku i razvoju naše zemlje, naglasio je ekonomske prednosti koje BiH očekuju na putu ka EU.

Zahvalio je Vladi SR Njemačke i ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock na snažnoj podršci u procesu evropskih integracija BiH, a posebno kada je riječ o prijedlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je Njemačka uz Ruandu inicirala u Ujedinjenim narodima. Naglasio je da je riječ o civilizacijskom činu kojim će se, ne samo odati počast žrtvama genocida, već će se pružiti prilika za pomirenje i suočavanje sa prošlošću na ovim prostorima. U tom kontekstu osvrnuo se i na ulogu Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića koji  u ovom trenutku destabiliziraju odnose u regiji i BiH.